Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Na likovnoj koloniji “Beli vuk” učestvuje devet umjetnika iz Srpske i Srbije

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je otvoren peti saziv likovne kolonije “Beli vuk” na kojoj učestvuje devet umjetnika iz Republike Srpske i Srbije, a time je zvanično počela i manifestacija “Principovi dani” koja traje do četvrtka, 29. juna.

Učesnici ovogodišnje kolonije “Beli vuk” su Nemanja Okiljević, Teofil Okiljević, Dušan Nedov Prodana, Strahinja Kostić, Pavle Cvijanović, Srđan Salat, Vladimir Milanović, Jovan Došenović i Tanja Dursun.

Foto: Foto Vaske

Selektor likovne kolonije Miloš Popović istakao je da učesnici dolaze iz Beograda, Žablja, Trebinja, Foče, Banjaluke i Istočnog Sarajeva.

“Učesnici likovne kolonije će boraviti u selu Tvrdimići gdje će stvarati svoja djela, nisu ograničeni u izboru teme, mada je sigurno da će pronaći inspiraciju u pejzažima i znamenitim ličnostima ovog kraja”, izjavio je Popović novinarima.

Popović je napomenuo da se kolonija tradicionalno održava u okviru “Principovih dana”, a cilj kao i svake godine jeste promocija Tvrdimića kao turističkog bisera opštine Istočno Novo Sarajevo, te međusobno druženje i upoznavanje učesnika.

Foto: Foto Vaske

“Imali smo dosta umjetnika koji imaju značajnu ulogu kako kad nas, tako i inostranstvu, a pojedini su ovdje došli kao neafirmisani”, istakao je Popović, napominjući da su većinom djela nastala tokom likovnih kolonija u fundusu Kulturnog centra, a određeni broj je stavljen na humanitarne aukcije.

Akademski slikar Dušan Nedov Prodana istkao je da mu je drago što četvrti put učestvuje na ovoj likovnoj koloniji, jer su domaćini dobri i odavde uvijek nosi samo lijepe utiske.

“Praksa je pokazala da je potrebno sliku doneti, a drugu raditi ovde, jer tokom našeg boravka domaćini se trude da nam dosta toga i pokažu i posećujemo razna mesta. Volim ovde da dođem, jer i poreklo mojih roditelja je odavde, tako da me i to vezuje za ovo područje”, istakao je Prodana.

Foto: Foto Vaske

Teofil Okiljević iz Trebinja prvi put učestvuje na likovnoj koloniji “Beli vuk”, a bavi se vajarstvom.

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam ovdje i što ću stvarati u lijepom ambijentu, a imam u planu da uradim skulpturu koja će povezati cijeli ovaj prostor”, istakao je Okiljević.

Foto: Foto Vaske

Umjetnici će imati priliku da stvaraju djela do srijede, 28. juna, kada će biti upriličena izložba petog saziva likovne kolonije u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U okviru manifestacije “Principovi dani” sutra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 20.00 časova biti predstavljena zbirka odabrane rodoljubive poezije pod nazivom “Vila sa Košara” autora Nevena Milakovića.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com