Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Natalija Jokić, djevojčica koja u naručju majke bježi od “Oluje”: Supruga najboljeg košarkaša protjerana iz Krajine – imala je samo sedam mjeseci

Izvor: Večernje novosti/Milena Marković

Dva puta je Natalija Jokić bila na naslovnoj srani “Novosti”. Pre 28 godina i ovih dana. Prvi put kao beba, nešto malo mlađa od njene malene kćerke Ognjene, a ovih dana kao supruga slavnog Nikole Jokića, najboljeg košarkaša planete. Momka koji je proslavio Denver, Srbiju i pomerio granicu sporta, koji će se, od sada, meriti po rezultatima “derana iz teg Sombora”.

Foto: Arhiva “Novosti”

Reporteri “Večernjih novosti” “upoznali” su Nataliju u danu užasa za srpski prognanički narod iz Krajine.

Bio je 6. avgust 1995. godine. U naručju majke bežala je od “Oluje”. Vreo dan. Tanka linija između života i smrti ispred starog mosta na Sremskoj Rači. Primamo vest: izbeglice iz Krajine ne mogu u Srbiju. Vest se širila kao zaraza. Ljudi iznemogli na dugom putu bez hrane, vode. Bez nade u povratak, padali su od očaja. Napred im ne daju, nazad nemaju kud.

Foto: Arhiva “Novosti”

Iza njih je imovina ostala u plamenu. Iza njih su ostali grobovi. Na brzinu iskopane plitke rake. Ovaj život, dovde pretekao u zavežljaj je stegnut. Čitav život, jedan zavežljaj.

U koloni nedaleko od mosta prema Semberiji, majke sa decom. Starci zaleđenih suza. Za hranioce ne znaju. Sinovi ostali da brane Krajinu, pa i ovi nemaju šta da traže u skutima majke Srbije.

Preveliki je teret na njoj. Nije ovo prvi egzodus. Primila je u maju hiljade izgnanih iz Zapadne Slavonije. Pre toga izbegle iz Bosne i Hercegovine… U tom grotlu, u tom mravinjaku od ljudi, u vrisku i jauku, u dečjem pisku i plaču, uz dotrajali “jugo” – mlada žena uz grudi privija bebu. Devojčicu još nenaviklu na flašicu, a majci od stresa presušilo mleko. Uz njih, nesvesna kuda ih put vodi i da li će odavde ikada da ga nastave, privija se nešto starija curica ove porodice. Prevalili put od Veljuna kod Slunja do Rače, noseći sav jad neprekidne kolone, nadajući se nekom mestu spasa.

– Mi smo Maćešići. Ovo je Maja, tri i po godine ima. A, ovo Natalija, sedam meseci tek napunila. Prva je beba rođena u ovoj godini, u Krajini – pričala nam je mama Danica.

Pokušavala je da uspava malenu Nataliju. Ljuljala je u rukama gotovo klonulim od tereta.

– Nama je ovo druga bežanija. Živeli smo u Karlovcu. Kada tu više nije bilo života, pobegli smo u Slunj. Sada ponovo bežimo, a ne znamo kud. Znamo da više nema nazad. Ako nas neće Srbija, neko će nas, negde, valjda primiti.

Malena Natalija uprla pogled u objektiv foto-aparata. Samo što ne zaplače, ali je izdržala. Maja se zabavila nekavim slatkišima.

Sutradan, 7. avgusta, u “Večernjim novostima” na naslovnoj strani, fotografija majke Danice i njenih devojčica odslikala je sav užas prognanog naroda zaustavljenog ispred mosta na Sremskoj Rači.

Na toj fotografiji lepa negovana beba u naručju majke koja beži od “Oluje”, danas je lepa
supruga viteza košarke. Stub porodice, kako za nju govori njen Nikola. Podrška i istinski oslonac.

Foto: Profimedia

Čuvaju naslovnu

MAĆEŠIĆI, čuli smo, još čuvaju naslovnu stranu “Večernjih novosti” u svojoj kući u Somboru. Kao uspomenu na jedno užasno vreme koje su prebrodili, iz koga su se izdigli i na put istinskih vrlina uputili svoje ćerke.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com