Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Mural “Muzika spaja” oslikan na Muzičkoj školi Istočno Novo Sarajevo

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu juče je, na Međunarodni dan djece, predstavljen mural “Muzika spaja”, koji je oslikan na Školi za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo, a koji simbolizuje zajedničke vrijednosti, izgradnju povjerenja i povezivanje različitih grupa i naroda kroz kulturu i umjetnost.

Mural je oslikan i na Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi Novo Sarajevo u okviru USAID projekta “PRO-Budućnost” o izgradnji mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih grupa u BiH.

Vršilac dužnosti direktora USAID-a Robert Lopez istakao je da su djeca iz dvije različite muzičke škole svojom snagom i zajedništvom pokazala šta se sve može uraditi.

“Danas smo ovdje da vidimo dva identična murala koji je oslikao profesionalni umjetnik na osnovu vizija i želja djece. Danas smo ovdje kako bismo proslavili tu univerzalnu viziju koju muzika može da prenese ljudima”, istakao je Lopez.

Direktor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo Mirjana Učur istakla je da mural “Muzika spaja” na simboličan način potvrđuje saradnju između dvije muzičke škole.
“Smatram da je ovo tek početak naše dobre saradnje. Zahvaljujem USAID-u koji je uvijek imao sluha i razumijevanja za našu školu i nesebično pomagao u realizaciji ranijih projekata”, istakla je Učureva.

Direktor Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo Lamija Šošić istakla je da murali koji krase fasade dvije škole šalju poruku jednakosti i poziv djeci koja žele da se bave ovom vrstom umjetnosti.

“Djeca koja se bave muzikom govore univerzalnim jezikom i ne poznaju granice. Muzika podstiče drugarstvo i razvoj socijalnih vještina kod djece. Uz pomoć muzike djeca se lakše uklapaju u zajednicu i razvijaju osjećaj kolektivnog duha i tolerancije da zajedničkim muziciranjem prevazilaze eventualne razlike. Naša djeca su naša budućnost”, rekla je Šošićeva.

U okviru predstavljanja murala upriličen je nastup učenika muzičke škole, a nakon zajedničkog nastupa ispred Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo učenici su do druge škole otputovali panoramskim autobusom.

Autor mutrala je Aleksandra Nina Knežević, a oslikao ga je Benjamin Čengić sa organizacijom “Obojena klapa”.

Prvi put susret učenika dvije muzičke škole upriličen je krajem prošle godine kada je Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo ugostila učenike iz Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo na zajedničkom koncertu “Muzika spaja”, kojim je i počela istoimena kampanja.

Projekat već desetu godinu provodi Katolička služba za pomoć sa partnerima u više od 70 lokalnih zajednica.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com