Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Ignjatović: Kultura i identitet u nikad većoj krizi

Foto: : facebook.com/ignjatovic.danka

Izvor: RTRS/ Filter

Član UO Narodnog pozorišta Republike Srpske Danka Ignjatović izjavila je da su kultura i identitet u nikad većoj krizi i ako tu “zakažemo, nećemo ni imati šta da čuvamo i gradimo”.

Ignjatovićeva se oglasila povodom dešavanja u NPRS i gostovanja Sarajevskog ratnog teatra na Teatar festu u Banjaluci.

Ona je navela da, kao Sarajka po rođenju, diplomirana glumica i master pozorišne produkcije, koja je posle četiri grada svoje mjesto našla u petom, nacionalista, ali nikako šovinista, kao član Upravnog odbora Narodnog pozorišta Republike Srpske, ima potrebu da se oglasi.

“Sarajevo je dio našeg identiteta, svih nas koji zbog nužnog odlaska iz istog, nikada u potpunosti ne možemo biti Beograđani, Banjalučani, Bijeljinci… nego prosto Sarajlije. Sarajlije koje u Sarajevu nisu više Sarajlije”, napisala je Ignjatovićeva.

Dodala je da je Narodno pozorište Republike Srpske javna ustanova, koja se jednako plaća novcem poreskih obveznika od Trebinja do Novog Grada.

Nacionalni teatar je, poručuje, odgovoran za sprovođenje kulturne politike, njegovanje i razvoj kulturnog identiteta. Kultura i identitet su, smatra, u nikad većoj krizi i ako tu zakažemo, nećemo ni imati šta da čuvamo i gradimo.

“Pozorište u Sarajevu je na noge postavio Branislav Nušić. Ako SARTR njeguje svoju pozorišnu tradiciju i korijene i poštuje, više nego dobre, domaćine u Republici Srpskoj, predlažem da kao povratni gest dobre volje u gostovanje pozove predstavu Narodnog pozorišta Republike Srpske “Sinovi umiru prvi”. Topla ljudska priča, bez šovinizma koji često vidimo upravo na sarajevskim pozorišnim daskama. Iskreno se nadam da neće imati predrasude. Na nezavisnoj banjalučkoj sceni sigurno jeste prihvatljivo, ali na sceni nacionalnog teatra, koje odgovara jednako pred građanima Banjaluke i Istočnog Sarajeva, nije”, dodala je Ignjatovićeva.

Ona je poručila da ne treba ljudima stavljati mete na čelo niti pozivati na linč.

Podsjetila je da je Upravni odbor je u januaru 2022. godine donio Pravilnik o Teatar festu u kom su postvaljeni standardi pripreme i realizacije. U skladu sa tim se imenuje Organizacioni odbor koji usvaja odluku o prijedlogu selekcije i drugim pitanjima, na osnovu koje se realizuje festival.

“Kao član UO nisam član OO, nisam bila informisana, upućena i pitana o prijedlogu selekcije, kao što je saopšteno medijima, a da kojim slučajem jesam, bez dileme bih bila protiv SARTRa zbog svih navedenih stavki. Radovala me je činjenica da kao član UO mogu uticati na kulturnu politiku nacionalnog teatra i pitanja kulturnog identiteta, ideje da Narodno pozorište bude jednako pozorište svih dijelova Republike Srpske. Nisam to ovako zamišljala”, navela je Danka Ignjatović.

Možda, poručuje, ne bismo podilazili drugima, da poštujemo sebe. “Simbol identiteta o kom govorim, Nele Karajlić, davno je rekao da “sloboda očigledno nije umjela da pjeva”. Što bi rekao jedan Sarajlija hercegovačkih korijena: “Treba da imaš stav, pa koliko košta, neka košta.”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com