Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Zdravstvena zaštita u inostranstvu o trošku Fonda u slučaju hitne medicinske pomoći

Izvor: Srna

Osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske tokom privremenog boravka u inostranstvu kao, na primjer, za vrijeme godišnjih odmora mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć, i to u zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju, rečeno je iz Fonda.

Iz Fonda navode da BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom, Češkom i Luksemburgom.

– Prije polaska u ove zemlje osiguranici mogu da dobiju ino-obrasce. I osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond zdravstvenog osiguranja ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano /treba da pokažu pasoš iz BiH/ – navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Iz Fonda navode da prije polaska na put osigurano lice treba da od porodičnog ljekara dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uvjerenja nadležne poslovnice Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izdaju odgovarajući obrazac, koji se u Fondu ne naplaćuje.

– Ino-obrazac se, kada je riječ o privremenom boravku u inostranstvu iz privatnih razloga, može izdati za period do 60 dana u toku jedne godine – kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Iz Fonda navode da sa ino obrascem osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi republički fond.

U slučaju da se usluga, ipak, naplati osiguranici mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova.

– Osim obrazaca koji se izdaju za privremene boravke u inostranstvu iz privatnih razloga, Fond zdravstvenog osiguranja izdaje obrasce i u slučajevima odlaska u inostranstvo radi posla, studiranja i drugih razloga, a procedura je propisana Pravilnikom o korištenju zdravstvene zaštite izvan Republike Srpske Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite – kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

Iz ovog fonda napominju da pokrivaju troškove zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u navedenim zemljama samo u slučaju hitne, neodložne zdravstvene zaštite, te da se ino obrascem ne mogu pokriti troškovi ciljanog odlaska u inostranstvo radi liječenja.

– Ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje, jer pokriva hitne slučajeve, dok putno osiguranje pokriva i druge rizike. Ino-obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi – napominju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com