Sun. Oct 1, 2023
ћирилица /latinica

Drljan: Posao medicinske sestre nisam izabrala slučajno

Izvor: Filter

Maja Drljan, nadzorna sestra Odsjeka za infektologiju u Bolnici “Srbija” kaže da posao medicinske sestre nije izabrala slučajno, nego vođena ljubavlju prema svakom čovjeku i želji da mu pomogne u njegovim najtežim trenucima.

„Nadzorna sestra ovog Odsjeka mora da ima kontinuirani nadzor nad pacijentima, da vodi računa o njihovoj njezi, dijetetskom režimu, da ugovara potrebne dijagnostičke procedure, nabavlja lijekove i potrošni materijal potreban za rad na Odsjeku”, objasnila je Drljanova.

Ona kaže da je njena odgovornost da organizuje rad službe i međusobnu komunikaciju sestara sa Odjeljenskim ljekarima. U toku rada prati prijem pacijenata kao i njihovu hospitalizaciju prema kliničkoj slici, dijagnozi bolesti i izolaciji.

“Na Odsjeku infektologije hospitalizuju se pacijenti sa raznim infekcijama, poput virusnih osipnih groznica, kapljičnih infekcija, crijevnih infekcija, infekcija centralnog nervnog sistema, koji se moraju adekvatno smjestiti i razdvojiti”, istakla je Drljanova.

Prema njenim riječima, u toku protekle tri godine, dodatno opterećenje bio je i veliki priliv kovid pacijenata, jer većina pacijenata koji su dolazili u ambulantu, tako i hospitalizovani sa raznim kliničkim slikama zahtjevali su hitnu medicinsku pomoć.

Na Odsjeku infektologije trenutno radi šest medicinskih sestara, koji pomažu jedni drugima, rade timski, i trude se da daju sve od sebe kako bi pacijent bio u potpunosti zbrinut.

“Svakom pacijentu je potrebno puno pažnje i razumjevanja, jer mi smo ti koji smo u trenutku njihove bolesti njima najpotrebniji”, zaključuje Drljanova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com