Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Dodik: Ustavni sud da ukine najnoviju odluku do petka u 12 časova

Foto: D. Pozderović

Izvor: Glas Srpske

Ustavni sud treba do petka u 12 časova da ukine odluku kojom je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija.

“Tražimo da do petka u 12.00 časova poništi svoju odluku i vrati je na odluku od prije. Tražimo da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH”, rekao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima institucija Srpske i liderima partija.

Ukoliko to ne bude do petka u 12.00 časova, Dodik je rekao da su učesnici današnjeg sastanka dogovorili da će predsjednik zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Srpske o nastaloj situaciji i položaju Srpske i svojim savjetodavnim pravnim mišljenjem preporučiti pravno ponašanje.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da se Ustavni sud BiH u skladu sa svojim najnovijim odlukama ponaša antisrpski, antiustavno i antidejtonski.

“To je dokaz da je taj sud dio podmuklog plana urušavanja Srpske i time je pokazao da nema dobre namjere prema Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom. Time ruši odluku o konstitutivnosti naroda koju je sam donio, kao i onu o ravnopravnosti entiteta. Taj sud se ponaša bahato i želi da Srbe majorizuje i da ih isključi iz procesa odlučivanja predviđenog ustavom i ravnopravnosti garantovane Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik nakon radno-konsultativnog sastanka sa predstavnicima institucija Srpske i liderima parlamentarnih političkih stranaka iz Srpske povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH saopštio je juče da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com