Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Danas pomen poginulim pripadnicima čete „Petar Pandurević“

Izvor: Srna

Na Palama će danas biti obilježena 31 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“, koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Zajedno sa saborcima 8. juna 1992. godine poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

Parastos stradalim vojnicima biće služen u 11.00 časova kod mjesnog spomen-obilježja Stanica na Palama, najavljeno je iz Boračke organizacije Pale.

Iz Boračke organizacije opštine Pale naveli su da je ovo jedan od tragičnih događaja u istoriji Pala, ali i dan sjećanja na herojstvo srpskih junaka koji su dali živote da bi spriječili proboj neprijateljskih snaga.

Pomen za poginule i preminule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata biće služen u okviru manifestacije „Sjećanje na juni 1992. godine“, koju Boračka organizacija opštine Pale organizuje drugi put.

Muslimanske snage napale su 8. juna 1992. godine srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni 4. juna u Žepi.

Jake neprijateljske snage pokušale su da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije. U napadu je poginulo 14 boraca ove čete zajedno sa komandantom.

Četa „Petar Pandurević“ formirana je početkom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Imala je 200 boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i bila je na brojnim ratištima širom Republike Srpske.

U mjesnoj zajednici Stanica Pala tradicionalno se održava memorijalni turnir u malom fudbalu posvećen poginulim borcima ove čete i ostalim poginulim borcima sa ovog područja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com