Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Višković: Formirati banku Republike Srpske

Izvor: Srna

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da bi trebalo da bude formirana banka Republike Srpske kako bi se u finansijskom sektoru izbjeglo ucjenjivanje pojedinih banaka.

-Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama Srpske i toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da Srpska neće bankrotirati – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da bi u narednom periodu trebalo da u stečajnom postupku bude riješeno pitanje Banke Srpske.

-Vlada Republike Srpske razmatrala je situaciju da na neki način zamolimo nadležni sud da ubrza procedure koje se odnose na stečaj ove banke. Tada bismo išli na formiranje banke Republike Srpske, odnosno integrisali bismo Banku Srpske i Investiciono-razvojnu banku (IRB) – pojasnio je Višković.

On je podsjetio da su u FBiH kamatne stope nešto niže nego što su u Republici Srpskoj zato što FBiH ima Razvojnu banku.

-Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utiče na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U Srpskoj je to radila IRB za vrijeme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete – dodao je Višković i podsjetio da su trenutno kamatne stope na međunarodnom finansijskom tržištu puno više u odnosu na raniji period kada je Srpska dobila zadovoljavajući nivo kamate.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com