Sun. Oct 1, 2023
ћирилица /latinica

Ana Puhalo se plasirala na žensku Olimpijadu iz informatike

Izvor: Filter

Danas je u Sarajevu održano Državno takmičenje iz informatike, koje je okupilo talentovane učenike iz cijele BiH. Srednju školu “28. juni” iz Istočnog Novog Sarajeva predstavljali su Ana Puhalo i Luka Gligorić, učenici III-3 odjeljenja.

Izuzetno uspješna na današnjem takmičenju bila je Ana Puhalo, učenica naše škole koja se plasirala se na EGOI (European Girls’ Olympiad in Informatics).

“EGOI je prestižno takmičenje koje okuplja najbolje djevojke iz Evrope u oblasti informatike. To je prilika za Anu da se takmiči sa najboljim mladim programerkama iz različitih zemalja”, saopšteno je iz SŠ “28. juni”.

Ana je demonstrirala svoje znanje i vještine u programiranju i rješavanju algoritamskih problema. Takmičari su se nadmetali u rješavanju različitih informatičkih zadataka, koji su uključivali programiranje, algoritamsko razmišljanje i logiku. Ovi zadaci su predstavljali pravi izazov za sve učesnike, ali su istovremeno pružili mogućnost za pokazivanje njihovih kreativnih rješenja i sposobnosti.

Ana Puhalo je već dokazala svoj izuzetan talenat i sposobnost na lokalnom nivou, a sada će imati priliku da se suoči sa izazovima na evropskom nivou. Njeno učešće na EGOI će predstavljati inspiraciju za druge mlade talente u oblasti informatike u Bosni i Hercegovini.


Takođe, danas se takmičio i Luka Gligorić, koji je imao priliku da pokaže svoje znanje i vještine. Iako se nije uspio plasirati u dalji tok takmičenja, njegovo učešće svakako predstavlja veliki uspjeh.

“Luka je pokazao posvećenost i trud u pripremi za takmičenje, što mu svakako donosi iskustvo i mogućnost za dalji napredak u oblasti informatike. Čestitamo našim učenicima i njihovim mentorima, Stefanu Vujiću i Božidaru Vrbarcu, a Ani i Luki želimo puno uspjeha u budućim takmičenjima”, poručuju iz SŠ “28. juni”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com