Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Aktivni odmor u prirodi turistički adut Istočnog Sarajeva

Izvor: Glas Srpske/ Jana Kesić

Pješačenje, šetanje i vožnja biciklom samo su neki od načina da ljubitelji prirode uživaju u ljepotama koje pruža Istočno Sarajevo, a turističku ponudu tog grada predstojeće sezone upotpuniće i spuštanje čamcima niz prelijepu Biošticu.

Čist vazduh, netaknuta priroda i domaća hrana na istok Srpske privlače sve više turista, ali i domaće stanovništvo koje svaki slobodan trenutak gleda da iskoristi za bijeg od svakodnevice i predahne.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić za “Glas” kaže da tokom ljeta insistiraju na aktivnom odmoru u prirodi, kao i adrenalinskim sadržajima koje nude.

– Spuštanje čamcima niz Biošticu je nova atrakcija koja će u narednom periodu dobiti poseban značaj. Turisti će moći da se spuštaju niz ovu planinsku rijeku, koja je toliko čista da se može piti – rekao je Ikonić i dodao da nakon spusta rijekom mogu uživati u jahanju.

Svakog ljeta atraktivna je “Via ferata” Sokolov put na Romaniji, kao i Crvenoj stijeni, koja je od ove godine zaštićeno područje, što joj daje dodatnu čar. Dodao je da će u narednih mjesec dana otvoriti i novu feratu na Crnoj stijeni.

– Neizostavni su Trebević i Brus, kao i prelijepa Ravna planina nadomak Pala, na kojoj turisti mogu uživati u vožnji kvadova, kupanju na jezeru, ali i u vožnji turističkim vozićem – kazao je Ikonić.

Na kraju, kao šlag na tortu, kako kaže, bitno je pomenuti Jahorinu, kao top destinaciju ovog kraja, koja će i ove godine sigurno privući veliki broj turista.

– Najavljen je novi turistički vozić na Jahorini, kao i adrenalinski park, koji će biti otvoren narednih dana. Dosta turista je već posjetio naše destinacije, a sasvim je sigurno da sportske manifestacije privlače veliki broj ljudi. Samo na turniru u uličnom basketu u Palama imamo 15 gostujućih ekipa, od Bugarske, Italije, preko Poljske, Češke, Španije pa i daleke Kine – rekao je Ikonić.

Turistička organizacija grada nabavila je i brendirala novi turistički bus/kombi koji će i ljeti i zimi služiti za prevoz turista do željenih turističkih mikrodestinacija i za razne izlete na području grada.

– Na ovaj način zimi možemo organizovati “Ski-bus”, odnosno prevoz do skijališta, dok ćemo ljeti kombi koristiti za različite izlete i posjete određenim lokacijama – kazao je Ikonić.

Gradska uprava Istočno Sarajevo obezbijedila je 40.000 KM za nastavak izgradnje infrastrukture turističkog kompleksa “Tvrdimići”, a Ikonić kaže da će to biti prelijepo izletište koje će posjetioce privući u ovaj kraj.

Planovi

Igor Ikonić kaže da ljetnu sezonu u Istočnom Sarajevu zvanično otvaraju 30. juna koncertom Peđe Jovanovića na Studentskom trgu u Palama.

– Nakon toga predviđeno je da 1. jula u Palama, a 2. jula u Istočnom Novom Sarajevu bude organizovana “Kasperijada”, manifestacija koja će privući naše najmlađe sugrađane – rekao je Ikonić te dodao da je tada predviđeno i otvaranje pješačke staze na Jahorini, koja je zajednički projekat Udruženja hotelijera, Olimpijskog centra, opštine Pale i grada Istočno Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com