Sat. Jun 3, 2023
ћирилица /latinica

Jevtović: Instrumentari domaćini operacionih sala

Izvor: Filter

U Bolnici „Srbija“ nalazi se pet operacionih sala, tri u samom operacionom bloku, jedna u polikliničkom dijelu i jedna u urgentnom bloku. Sam operacioni blok je na usluzi za trinaest hirurških grana.

Biljana Jevtović, glavna sestra operacionog bloka sa sterilizacijom, kaže da je na ovom bloku zaposleno 14 instrumentarki, jedan instrumentar, tri sestre na sterilizaciji, koji zajedno sa hirurzima i Odsjekom anestezije čine jedan hirurški tim.

„Kada neko spomene operacije prva asocijacija ljudima su hirurzi koji ih obavljaju. Međutim, malo ko zna o ljudima u operacionoj sali bez kojih ni rad hirurga ne bi bio moguć. Instrumentarke i instrumentari imaju važnu ulogu pri izvođenju operacija, od pripreme pacijenta i instrumenata do asistiranja hirurzima. Često se kaže da su instrumentari domaćini operacionih sala“, objasnila je Jevtovićeva.

Dodala je da su instrumentari dužni da obezbjede aseptične uslove rada.

U jednoj operacinoj sali potrebno je da rade dvije instrumentarke, glavna i cirkularna. Vrlo je bitno kretanje u sali, praćenje glavne instrumentarke, kao i rukovođenje aparatima.

Prema njenim riječima instrumentarke kao i čitav hirurški tim nemaju radno vrijeme, jer se nikad ne zna koliko će operacija potrajati.

“Posao je vrlo stresan. Na stres koji nose hitna stanja moramo da se naviknemo i da ga prevaziđemo. Kapacitete usmjeravamo na najefikasnije djelovanje u najkraćem roku. Kada se sve završi kako treba, satisfakcija je nemjerljiva i to je ono što puni baterije. U kolektivu insistiramo na otvorenoj komunikaciji i njegujemo timski duh” istakla je Jevtovićeva.

Da bi rad instrumentara uopšte bio moguć, važnu ulogu u samom procesu rada operacionog bloka i svih drugih hirurških odjeljenja imaju medicinske sestre-tehničari na sterilizaciji.

„Sterilizacija je jedna od osnovnih načela i tehnika u borbi protiv infekcija. Metode sterilizacije koje se koriste zavise od materijala od kojih su predmeti izrađeni i o uputama koji su naveli proizvođači materijala koji će se sterilisati. Medicinske sestre i tehničari na sterilizaciji moraju biti kvaliletno i stručno edukovani za posao kojim se bave. Osim edukacije moraju biti brzi, spretni, odgovorni, savjesni, te svjesni težine i odgovornosti posla koji obavljaju”, rekla je Jevtovićeva.

U operacionom bloku sa sterilizacijom Bolnice “Srbija” rade tri medicinske sestre koje sterilišu kompletan operacioni blok i sva hirurška odjeljenja.

Prema njenim riječima, jedna glavna sestra pored organizacionih sposobnosti, odgovornosti, edukacije kadra, redovnih poslova nabavke, vođenja izvještaja, vođenja računa o servisiranju aparature i svih ostalih poslova koje obavlja, prevashodno treba da ima znanje i sposobnost za rješavanje problema.

Jevtovićeva je rekla da se rade redovne, kao i vanredne kontrole sterilnosti i čistoće u operacionim salama i sterilizaciji.

Važnu ulogu ima i pomoćno osoblje u operacionom bloku koje je zaduženo za čistoću operacionog bloka. Svojim savjesnim obavljanjem poslova svakako doprinose i našem uspjehu.

Ona je ocijenila da kao glavna sestra ove dvije službe, može da bude više nego ponosna na rad svog osoblja u operacionom bloku, koje godišnje obezbjedi kvalitetan rad za više od 4000 operacija i poslije 15.00 časova, preuzima hiruršku ambulantu u urgentnom bloku gdje se zbrine više od 5000 pacijenata za sve hirurške grane, kao i sva hitna stanja istih.

„Nastavljamo dalje naš rad, kako bi osigurali da se liječenje pacijenata održava na pouzdan i efikasan način u skladu sa politikom ustanove i šefom operacionog bloka sa sterilizacijom dr Bojanom Golijaninom“, zaključuje Jevtovićeva.

Filter 2019