Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

U Republici Srpskoj sutra dan žalosti

Izvor: Srna

U Republici Srpskoj sutra će biti dan žalosti zbog tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu u kojoj je ubijeno osmoro učenika i radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i nastavnik su ranjeni, odlučila je danas Vlada Republike Srpske na vanrednoj sjednici u Banjaluci.

Premijer Srpske Radovan Višković istakao je da su zaduženi ministarstva prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova da pripreme informaciju o stanju maloljetničke delinkvencije u Srpskoj.

“Nažalost, u posljednjim godinama imamo pogoršanje stanja kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji. Policija će pojačano dežurati ispred škola u Srpskoj”, rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade Srpske.

Višković je poručio da će institucije Srpske preduzeti sve da se stanje bezbjednosti u školama podigne na veći nivo, ističući da će MUP Republike Srpske rasporediti veći broj policije koja će dežurati cijelog dana tokom obavljanja nastave u školama.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zajedno sa Aktivom direktora škola od sutra će održati niz sastanaka i zatražiti od direktora svih škola u Srpskoj da sa članovima odbora dostave informaciju u pisanoj formi o stanju bezbjednosti u njihovim školama”, istakao je Višković.

On je rekao da će biti pozvani gradonačelnici i načelnici svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj da zajedno sa Vladom Republike Srpske preduzmu sve mjere da se obezbijede školski objekti putem video-nadzora i ograđivanjem svih dvorišta kako bi se spriječilo da u obrazovne institucije dolaze nepozvani i nepoželjni gosti.

“Vlada će zvanično putem Lovačkog saveza Republike Srpske uputiti poziv svim držaocima oružja u Srpskoj da povedu računa o zakonitom držanju naoružanja i opreme kojom raspolažu, jer se radi o značajnom broju dugih i kratkih cvijevi”, istakao je Višković.

Višković je napomenuo da je zakonom regulisano da naoružanje ni u kom slučaju ne smije biti u kontaktu sa djecom i maloljetnicima.

On je naveo da će biti izvršena kontrola rada svih streljačkih klubova u Republici Srpskoj jer je po zakonu njima zabranjen pristup maloljetnoj djeci, osim onima koji se profesionalno bave streljačkim sportom.

“Žalim kao čovjek i kao roditelj za strašan događaj koji se juče desio u Beogradu. Institucije Srpske učiniće sve i preduzeti sve potrebne mjere, analize i procjene da se ovakvi i slični događaji na našim prostorima više ne dese”, rekao je Višković.

On je pozvao sve zaposlene u obrazovanju da se maksimalno uključe i da zajedno sa resornim ministarstvom prate i nadgledaju, preporučuju, traže i zahtijevaju sprovođenje određenih mjera da se detektuje svako potencijalno djete koje u bilo kojem momentu ima određene probleme koje treba svi skupa da pokušaju na vrijeme da saniraju.

Višković je rekao da žali zbog jučerašnje tragedije u Beogradu, te da izražava najiskrenije saučešće porodicama nastradalih.

On je naveo da je tragičan događaj koji se desio u Beogradu više od zločina, ističući da je to nešto što niko ne bi poželio da se bilo kome i bilo gdje desi.

“Nažalost, to je izgleda nešto što smo mogli putem medija da pratimo tamo negdje daleko, a danas imamo informacije da se u SAD ovakvih i sličnih događaja od početka ove godine desilo 140 slučajeva”, rekao je Višković.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik Repbulike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

U pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu juče je ubijeno osmoro učenika i radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i nastavnik su ranjeni. Policija je uhapsila učenika čiji su inicijali K.K. koji je počinio zločin.

Filter 2019