Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

U Bolnici “Srbija” obavljeni besplatni preventivni pregledi mladeža

Izvor: Filter

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu danas su obavljeni besplatni preventivni pregledi mladeža.

Svake godine tokom maja provodi se kampanja Euromelanoma, odnosno evropska humanitarna kampanja prevencije karcinoma. Cilj je otkriće malignog tumora kože, melanoma u ranoj fazi.

Preglede je obavila dr Daliborka Jevtović, specijalista dermatovenerologije.

Ona je istakla da je danas od svih naručenih i pregledanih pacijenata, većina imala benigne promjene na koži, a pacijenti kod kojih su promjene bile sumnjive, upućeni su dalje na digitalnu dermatoskopiju ili eventualno na hirurško uklanjanje promjena.

“Važnost preventivnih pregleda o malignom melanomu, koji je najopasniji karcinom kože, jeste da pacijenti bar jednom mjesečno pregledaju svoju kožu i ako primjete bilo šta neuobičajeno, u smislu da postojeći mladeži mijenjaju oblik, veličinu, boju, potrebno je da se jave dermatologu”, naglasila je dr Jevtović.

Takođe, ona je dodala da dermatolog u Bolnici “Srbija” radi svaki radni dan i da za pregled nije potrebno naručivanje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na godišnjem nivou kod 3,5 miliona stanovnika u Evropi se dijagnostikuje karcinom kože, a više od 22.000 ljudi umre od melanoma.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com