Fri. Jun 9, 2023
ћирилица /latinica

U Blažuju u nedjelju parastos za poginule pripadnike VRS

Izvor: Srna

U hramu Svetog Save u Blažuju u ned‌jelju 14. maja biće služen parastos za 1.064 borca Vojske Republike Srpske koji su poginuli u napadima muslimanske vojske na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Parastos će biti služen u 10.00 časova, nakon čega je u 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na spomenik podignut palim borcima Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade Vojske Republike Srpske, najavljeno je iz Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Ova boračka organizacija svake godine organizuje manifestaciju „Dani odbrane Ilidže“.

Prvi napad takozvane Armije BiH dogodio se 22. aprila 1992. godine, kada je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca, njih 560 bili su pripadnici „Ilidžanske brigade“ koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

„Ilidžanska brigada“ bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Srpsko stanovništvo sa Ilidže je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno područje pripalo Federaciji BiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Filter 2019