Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Uslovna kazna za bivšeg gradonačelnika zbog neplaćenog PDV-a

Izvor: Srna

Osnovni sud u Prijedoru uslovno je osudio bivšeg gradonačelnika Milenka Đakovića jer grad nije obračunao PDV na usluge iznajmiljivanja parkinga, navodi se u rješenju ovog suda.

Uslovnom osudom utvrđena mu je novčana kazna od 20.000 KM koja se neće izvršiti pod uslovom da okrivljeni u roku od godinu dana od pravosnažnosti rješenja ne učini novi jednako težak ili teži prekršaj.

Đaković je bio gradonačelnik Prijedora u mandatu od 2016. do 2020. godine.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH izdala je 8. novembra 2021. godine prekršajni nalog gradu Prijedoru i Milenku Đakoviću, kao odgovornom licu, jer grad nije izvršio obračun 103.775 KM PDV-a na usluge iznajmiljivanja parkinga od oktobra 2019. do jula 2021. godine.

Na usmenom pretresu u Osnovnom sudu u Prijedoru u januaru ove godine predstavnica grada Maja Kunić i Đaković izjavili su da prihvataju odgovornost za kršenje Zakona o PDV-u.

Sud je Đakoviću kao olakšavajuće okolnosti uzeo priznanje prekršaja, ranije nekažnjavanje, činjenicu da je predmetna poreska obaveza u međuvremenu plaćena, da je prekršaj učinio u nehatu, da je sada penzioner, a porodičan i da u registru novačanih kazni nije evidentiran kao dužnik, dok otežavajuće okolnosti sud nije našao.

Istim rješenjem grad Prijedor oslobođen je prekršajne odgovornosti iz razloga što kao jedinica lokalne samouprave ne može biti odgovoran za prekršaj, nego to mogu biti samo odgovorna lica u jedinicima lokalne samouprave.

Odluka Osnovnog suda u Prijedoru pravosnažna.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com