Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Usvojena informacija o stanju sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas informacije o stanju sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, kao i boračko-invalidske zaštite na području grada za prošlu godinu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da su se pred odbornicama našle informacije o radu Bolnice “Srbija” i Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac, te da se na osnovu dobijenih podataka može konstatovati da je situacija u ove dvije ustanove mnogo bolja nego prethodnih godina.

Foto: Foto Vaske

On je naveo da su odbornici prepoznali značaj funkcionisanja, ali i poboljšanja rada ove dvije zdravstvene ustanove.

“Koliko je ova informacija bitna odbornicima, bitno je i da građanima kažemo da sekundarni i tercijarni sistem zdravstvene zaštite u gradu, oličen kroz ove dvije ustanove, funkcioniše i da dugujemo veliku zahvalnost zaposlenima, kojih je više od 550. Više od 400 ljudi radi u Bolnici Srbija, a više od 120 u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Sokolac, trude se da se nivo usluge podiže iz godine u godinu”, rekao je Ćosić novinarima nakon sjednice.

On je istakao da se poboljšavaju infrastrukturni uslovi, ali da je sada značajnije raditi na ljudskom faktoru koji će pružati veći broj usluga, čime se ostvaruju i veći prihodi.

Foto: Foto Vaske

Ćosić je naveo da Bolnica “Srbija” u posljednje dvije godine bilježi pozitivno poslovanje, što pokazuju podaci o dobiti, koja je u 2021. godini iznosila 628.828 KM, a u 2022. godini 690.506 KM.

“Primarni interes ove ustanove je da pruži zdravstvene usluge adekvatno i kvalitetno”, istakao je Ćosić, dodajući da je Gradska uprava u prošloj godini sa 100.000 KM podržala funkcionisanje Bolnice “Srbija”.

Direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je da je u prošloj godini ostvaren najbolji rezultat u poslovanju u proteklih 30 godina.

Foto: Foto Vaske

“U protekle tri godine nismo imali odliv medicinskog kadra iz naše ustanove, a u istom periodu raspisali smo 31 specijalizaciju. U ovoj godini planiramo devet novih specijalizacija i očekujemo povratak dva ljekara, jednog sa specijalizacije, a jednog sa subspecijalizacije, čime ćemo naš kadar značajno ojačati”, istakao je Šešlija.

Nemanja Jovičić je u ime Kluba odbornika SDS-a rekao da su bili uzdržani prilikom glasanja o informaciji o stanju sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, ali da smatraju da se u Bolnici “Srbija” kvalitet usluga poboljšao i da ta ustanova funkcioniše bolje nego ranijih godina.

On smatra i da problem odliva medicinskog kadra mora biti sistemski riješen.

Foto: Foto Vaske

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da grad budžetom za ovu godinu planirao 170.000 KM za pomoć boračkim kategorijama.

On je naveo da će grad izdvojiti 60.000 KM za čuvanje i održavanje Srpskog vojničkog spomen-groblja “Novi Zejtinlik” u opštini Sokolac u ovoj godini.

Foto: Foto Vaske

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo na današnjoj sjednici su usvojili i informacije o radu Poreske uprave – Područni centar Istočno Sarajevo, te izvještaje o utrošku finansijskih sredstava datih srednjim školama na području grada u prošloj, kao i plan utroška za ovu godinu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com