Mon. Jun 5, 2023
ћирилица /latinica

Ukrajinci će Božić slaviti 25. decembra, prelaze na upotrebu novojulijanskog kalendara

SERGEY DOLZHENKO / EPA

Izvor: Tanjug

Kanonski sporna Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) saopštila je danas da će od 1. septembra 2023. godine preći na upotrebu novojulijanskog kalendara.

Odlukom vrha UPC odobrena je Rezolucija o kalendaru kojom se definiše prelazak na novojulijanski kalendar od 1. septembra, uz napomenu da parohije i manastiri, koji to žele, zadržavaju pravo korišćenja starog kalendara, prenosi “Ukrinform”.

“Ovo je odluka koju je od nas očekivala većina vjernika naše crkve i većina ukrajinskog društva. Odluka nije laka, a mi joj se već dugo postepeno približavamo, korak po korak”, rekao mitropolit PCU Epifanije.

To znači da će vjernici UPC Božić slaviti 25. decembra, umjesto 7. januara, Nikoljdan 6. umjesto 19. decembra i Bogojavljenje 6. umjesto 18. januara, dok će datum Uskrsa i još nekih praznika ostati nepromijenjen, navode ukrajinski mediji.

Novojulijanski, to jest Reformisani julijanski kalendar, manje formalno Novi ili “Milankovićev kalendar”, naziv je za usvojenu redakciju novog kalendara na svepravoslavnom Kongresu u Carigradu 1923. godine, koju je predložio Milutin Milanković.

Novi kalendar su prihvatile Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska, Grčka, Kiparska, Rumunska, Albanska i Bugarska pravoslavna crkva.

PCU je nastala ujedinjenjem dvije kanonski nepriznate vjerske organizacije – Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve.

Status autokefalnosti dao joj je vaseljenski patrijarh, međutim, Ruska pravoslavna crkva i većina pomjesnih crkava ne priznaju kanonski status PCU.

Filter 2019