Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Sarajevsko-romanijski korpus – bastion slobodarskog srpskog naroda

Izvor: Srna

U Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježena 31 godina od formiranja Sarajevsko-romanijskog korpusa i Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Služen je parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske i položeni su vijenci kod Centralnog krsta na Vojničkom groblju.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak izjavio je novinarima da je Prva sarajevska mehanizovana brigada imala isključivo odbrambeni karakter i da je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rada u potpunosti ispunila svoj zadatak jer su srpski vojnici i patriote sačuvali svaki pedalj srpske zemlje prije Dejtonskog sporazuma, koji je donio drugačija rješenja.

“Nažalost, u toj odbrambenoj misiji podnijeli smo velike žrtve jer je tada poginilo 608 pripadnika Vojske i devet pripadnika MUP-a Srpske. Istina je da smo poslije Dejtona izgubili značajan dio srpskih teritorija, natopljenih krvlju, ali hvala Bogu, danas imamo slobodnu Republiku Srpsku, kao i naše Istočno Sarajevo, moderan grad budućnosti i svijetle perspektive za sve njene građane dobre volje”, poručio je Tuševljak.

On je naveo da je položaj boračkih kategorija u Republici Srpskoj poboljšan u posljednje vrijeme i dodao da će se Boračka organizacija i dalje zalagati.

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević, koji je obavljao niz operativnih dužnosti u korpusu, osvrnuo se na ratni put Prve sarajevske mehanizovane brigade Vojske Republike Srpske, ističući da da je njen zadatak prvenstveno bio odbrana srpskih teritorija.

Prema njegovim riječima, srpska vojska na prostorima Sarajevsko-romanijske regije u vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata očuvala je sve srpske teritorije, koje su kasnije dijelom izgubljene političkim putem u Dejtonu.

Prema njegovim riječima, ne treba i ne smije da budu zaboravljene akcije srpske vojske poput “Cerske 93”, kao i “Lukavac 93”, kao i povezivanje Sarajevsko-romanijske regije sa Hercegovinom.

U Hramu Svetog Velikomučenika Georgija na Vracama služena je liturgija.

Odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske 22. maja 1992. odine, formiran je Sarajevsko-romanijski korpus kopnene vojske na području gradskih opština, kao i Han Pijeska, Sokoca i Rogatice.

Ovaj korpus imao je delikatan zadatak da sačuva srpsku teritoriju i da odbije sedam muslimanskih ofanziva.

U borbenim dejstvima za slobodu Republike Srpske život je položilo 3.500 srpskih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com