Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Reagovanja iz Srpske na najavljenu kampanju OHR-a: Ljude ne mogu i neće ubijediti da imovina nije njihova

Foto: Kliks

Izvor: Srna

Neko očigledno misli da se medijskom kampanjom može ubijediti neko da je za njega, na primjer, dobro da mu se oduzima zalogaj iz usta, otima namještaj iz kuće i odjeća iz ormara, tako da nakon toga ostaje gol, bos, gladan i bez krova nad glavom.

Poručio je to poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica  komentarišući najavljenu medijsku kampanju OHR-a “o važnosti rješavanja pitanja državne imovine”.

Mediji su ranije javili da OHR, pored formiranja radne grupe stručnjaka koji rade na pitanju navodne državne imovine, uskoro namjerava u BiH medijski i na društvenim mrežama reklamirati “važnost rješavanja državne imovine”.
Republika Srpska je u Narodnoj skupštini ranije usvojila zakon u skladu sa kojim je nepokretna imovina u vlasništvu Srpske što je kasnije osporio Ustavni sud BiH.

Mazalica je podvukao da po pitanju imovine ne može biti ustupaka i da je nadležnost Srpske u ovoj oblasti jedna od najvažnijih i da je „moguće da se OHR, zajedno sa američkom i britanskom ambasadom, Ustavnim sudom BiH i dijelom pravosuđa, kojeg kontrolišu, sprema niz koordinisanih aktivnosti na jesen kako bi pokušali da disciplinuju Republiku Srpsku prisile njene vlasti prihvatile diktat sile, a oštrica narodnog protesta otupe”.

– Poraženi smo tek onda kad prihvatimo tuđe laži i stranu okupaciju – poručio je Mazalica.

Mazalica je ocijenio da OHR kao da zapošljava trećerazredne birokrate i medijske stručnjake koji misle da se medijskom kampanjom može ubijediti narod Republike Srpske da je bolje za njih da se njihovoj republici oduzme imovina i da po svoja imovinska prava moraju da idu u neku instituciju BiH, koje su se do sada pokazale neefikasnim i nisu u pravilu radile u interesu Srba i Srpske.

– Ako je cilj da se uruši čitav sistem koji u Republici Srpskoj nesmetano funkcioniše, uz narušavanje osnovnih ljudskih prava, ali i sigurnosti za sva fizička i pravna lica, te velikih gubitaka i neizvjesnosti koja mogu pogoditi javna preduzeća i potencijalne investitore, onda ne znam koja medijska kampanja i koji stručnjaci mogu bilo koga ubijediti da je dobro da državna imovina bude oduzeta entitetima – rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, OHR nema nikakvu nadležnost da se bavi ustavnim pitanjima i da je visoki predstavnik nadležan isključivo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.
On je naglasio da BiH nema visokog predstavnika i da Kristijan Šmit nije legalan i legitiman, jer nije izabran od Savjeta bezbjednosti UN.
Mazalica je upitao zašto državna imovina nije bila problem neposredno nakon potpisivanja i implementacije mirovnog sporazuma, već su entiteti nastavili da, prema svojim ustavnim nadležnostima, uređuju i obezbjeđuju svojinske i imovinsko-pravne odnose, samim tim i raspolažu državnom imovinom na svojoj teritoriji i nesmetano su radile i funkcionisale entitetske uprave za imovinsko-pravne poslove?

– Umjesto da neko iz međunarodne zajednice, u smislu priznatih međunarodnih institucija i organizacija, radi na zaštiti prava bilo kog građanina bilo koje nacije, vjere ili entitetske pripadnosti, a posebno onog kojem zbog fizičke udaljenosti i neobaviještenosti može biti oduzeta imovina, kao jedno od najvažnijih ljudskih prava, nama se pojavljuje nelegalni i nepriznati visoki predstavnik koji radi nešto za šta nije nadležan – rekao je Mazalica.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Srđan Todorović smatra da se najavljenom medijskom kampanjom OHR-a “za rješavanje pitanja državne imovine” vjerovatno može postići podizanje tenzija u BiH, ali nikako dugoročni ciljevi, jer su nadležna republička tijela i institucije o javnoj imovini u Srpskoj zauzeli jasan i jedinstven stav.
Todorović je precizirao da su u pogledu neprikosnovenosti imovine Srpske jedinstveni svi u Republici.

– Ne vidim način da se tu bilo šta mijenja – izjavio je Todorović.
On je ponovio da je pitanje javne imovine za Srpsku i njene građane završeno i riješeno u skladu sa ustavima Srpske i BiH, Dejtonskim mirovnim sporazumom i odlukama republičkog parlamenta.

– Ne planiramo uopšte da diskutujemo o pitanju javne imovine u Srpskoj – poručio je Todorović, koji je i potpredsjednik Socijalističke partije.

Lider NPS-a Darko Banjac ocijenio je da najnovija namjera OHR-a da plati i sprovede medijsku kampanju “za rješavanje pitanja državne imovine” predstavlja direktno rušenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i da bi najbolje bilo da novac uplati zdravstvenoj ili nekoj sličnoj ustanovi.

– OHR, vjerovatno, pod uticajem određenih bošnjačkih elita ili radnika u toj kancelariji koji dolaze iz FBiH, sada jasno, precizno i do kraja želi da ogoli svoju ulogu koja nije stabilizujuća, već ide ka potpunom rušenju Dejtonskog sporazuma – ukazao je Banjac.
Banjac je izjavio da bi bilo bolje da OHR pozamašni novac za planiranu kampanju donira nekoj zdravstvenoj ili sličnoj ustanovi, kojoj je to mnogo potrebnije.

– Bolje je to nego da bace pare na medijsku promociju jer ljude u Srpskoj ne mogu i neće ubijediti da imovina nije njihova. To je imovina Srpske jer to tačno tako piše u Dejtonskom sporazumu. Dakle, imovina ne pripada BiH, već entitetima- istakao je Banjac.

Prema njegovim riječima, pokušaj OHR-a da imovinu stavi na nivo BiH korak je ka centralizaciji, jer samo tako mogu da ojačaju BiH, ali u tome neće uspjeti.

SDS priprema deklaraciju

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da ta stranka priprema deklaraciju o zaštiti državne imovine Republike Srpske, koja će biti predložena na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

– Državna imovina BiH se poistovjećuje sa pojmom opšte dobro u javnoj upotrebi ili javnom imovinom, što je pogrešno. Ne može se poistovijetiti opšte dobro u javnoj upotrebi sa državnom imovinom koja je nastala sukcesijom bivše države, a koja služi institucijama BiH za njeno funkcionisanje – pojasnio je Miličević.

Miličević je istakao da se vode, šume i jezera ne mogu identifikovati sa državnom imovinom jer su to opšta dobra u javnoj upotrebi i mnoga od njih a su već uknjižena, saopšteno je iz SDS-a.

On je rekao da treba racionalno razmišljati o ovom pitanju i da struka i pravnici daju svoj stav za njegovo rješavanje.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com