Mon. Jun 5, 2023
ћирилица /latinica

Prirodna kozmetika bezbjedna za djecu i odrasle

Izvor: Srna/ Maja Brčkalo-Krsmanović

Dragana Lopatić iz Mokrog, prije tri godine odlučila je da se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike sa kozijim mlijekom iz porodičnog domaćinstva, kao i drugim prirodnim i organskim sirovinama pod nazivom “Kapra”, koji povoljno djeluju na kožu i zdravlje cijelog organizma.

Dragana je svoj talenat, znanje i ljubav prema prirodi upotrijebila da napravi mali porodični biznis, a kozmetika “Kapra” pruža široku paletu proizvoda.

Ona radi isključivo po narudžbi zbog kraćeg roka trajanja i posebnih uslova čuvanja, pa se mogu naći prirodne kreme, sapuni, šamponi i pilinzi na bazi kozijeg mlijeka i najfinijih sastojaka iz neposredne nedirnute prirode.

“Iskoristila sam ljubav prema prirodi i ono što nam ona pruža. U našoj proizvodnji zastupljene su razne biljne sirovine kao što je hajdučka trava, majčina dušica, jagorčevina, neven…U Mokrom i u podnožju Romanije najčistiji su vazduh i voda, a to je jako bitno, kako zbog zdravlja, tako i zbog staništa koza i uzgoja bilja” , priča za Srnu Lopatićeva, koja je po struci farmaceutski tehničar.

Ona je dodatno završila školu prirodne i organske kozmetike, a pravljenjem kozmetike, u kojoj su zastupljene sve prirodne sirovine, bez parabena, aditiva i ostalih hemijskih supstanci, počela se baviti zbog svoje djece.

Prema njenim riječima, kozije mlijeko, koje je najsličnije majčinom mlijeku i sadrži vitamine i minerale koji su jako dobri za ishranu i regeneraciju kože, pomaže kod raznih estetskih promjena na koži kao što su akne, dermatitis i ekcemi.

Dragana je u sklopu svoje kuće napravila mini laboratoriju.

“Opremila sam se dodatno laboratorijskim posuđem, organskim i prirodnim sirovinama, kao i dotanim edukacijama u oblasti organske kozmetike. Svaki proizvod pravim sa velikom preciznošću i ljubavlju. Proizvodi se podvrgavaju zdravstvenoj ispravnosti u akreditovanoj laboratoriji”, ističe Lopatićeva.

Draganina ponuda kozmetičkih proizvoda je velika i namjenjena je za sve životne dobi. U paleti su hidratante kreme regenerativne protiv bora, alpino i antiejdž kreme, sa zaštitnim faktorom kao što je hijaluron SPF 30, zatim buteri za njegu kože, maske sa zelenom glinom i aktivnim ugljem.

Osim toga, tu su i sapuni sa kozijim mlijekom kao i glicerinski, balzami za usne, kreme za ruke, pilinzi sa kafom i sjemenkama kajsije, ali i maske, tonici, losioni…

Kada bi morala izdvojiti najdraži proizvod, Lopatićeva navodi da bi to bila hijaluron alpino krema, za koju su joj žene koje su je kupile pisale da djeluje na zdrav i prirodan način, jer povećava elastičnost i mikrocirkulaciju kože, sprečava neravnomjernu pigmentaciju, smanjuje prisustvo bora i štiti kožnu barijeru od UV zraka.

Ona bi i izdvojila i med i mlijeko kremu o kojoj su mnoge majke sa oduševljenjem i zahvalnošću pisale, je smanjuje ili potpuno uklanja ekceme kombiancijom kozijeg mlijeka, pčelinjih proizvoda i esencije biljaka.

Dragana najveću inspiracije za rad pronalazi u prirodi, a sve što pravi istovremeno se može i jesti, tako da su proizvodi upotpunosti bezbjedni kako za djecu tako i za odrasle.

Ona je poručila svima da “rade ono što vole” te da su, “osim ljubavi i zalaganja, trud, rad i upornost su ti koji donose najveće uspjehe”.

Draganine proizvode svi zainteresovani mogu poručiti putem instagram i fejsbuk profila – capra.ba.

Filter 2019