Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Pripremljen plan intervencije u krizi za OŠ “Vladislav Ribnikar”, đaci u klupama od srijede

Foto: Tanjug/AP

Izvor: Tanjug

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” pripremili su Plan intervencije u krizi.

Plan predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, djeci i roditeljima, organizovan povratak i pripremu djece za povratak u školu. 

Organizovana stručna, individualna i grupna podrška, počela je juče i u narednom periodu pružaće je psihijatri i psiholozi iz Instututa za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa u terminima koji će biti dostavljeni roditeljima.

Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije. 

U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Savjeta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odjeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta. 

Učenici će se na nastavu vratiti sljedeće nedjelje, po ciklusima, počevši od srijede, 10. maja, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana.

Plan aktivnosti će se usklađivati sa potrebama tokom nedjelje, a Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja će pružati savjetodavnu i stručnu podršku školi.

Stručna podrška biće pružena i u muzičkim i baletskoj školama koje su pohađali tragično nastradali učenici, kao i u školama u Smederevu i Mladenovcu, gdje će biti formirani Školski krizni timovi i obezbijeđena stručna psihološka podrška za učenike, zaposlene i roditelje.

Takođe, ministar prosvete Branko Ružić i ministar državne uprave i lokalne samouprave  Aleksandar Martinović dogovorili su da će se lokalni savjeti za bezbjednost, u koje su uključeni svi državni resori i javne službe na lokalnom nivou, angažovati oko podrške učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenima i u svim školama u Srbiji, jer bez obzira na to što mnoga djeca nisu bila uključena u sam događaj, već su imala saznanja, mogu pokazati neke reakcije na traumatski događaj, što zahtijeva podršku zajednice. 

Ministarstvo prosvete i Osnovna škola “Vladislav Ribikar” mole medije za razumijevanje i podršku kako bi učenicima koji su preživjeli ovako tešku traumu svi zajedno omogućili prostor za miran povratak u njihovu školu i oporavak, navedeno je u saopštenju.

Filter 2019