Sat. Jun 3, 2023
ћирилица /latinica

Preminula novinarka i književnica Ljiljana Bulatović

Izvor: Srna

Novinarka Ljiljana Bulatović, autor više knjiga o stradanju Srba u BiH i na Kosovu i Metohiji, preminula je danas u 84. godini u Beogradu.

Ljiljana Bulatović rođena je u Tomaševu, opština Bijelo Polje. Školovala se u Beogradu i Knjaževcu, diplomirala na odsjeku opšte književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bila je novinar-urednik u Dokumentarnoj redakciji Televizije Beograd, novinar lista “Ekspres Politika”, glavni i odgovorni urednik magazina “Politikin svet”, novinar “Ilustrovane Politike, dopisnik moskovskog nedjeljnika.

Pisala je za brojne listove i časopise u Srbiji i u Rusiji. Osim brojnih autorskih i značajnih feljtona, autor je sedamnaest knjiga, uključujući i srebreničku trilogiju “Istinita Srebrenica”, “Srpske mučenice iz Srebrenice” i “Krici i opomena” u žanru dokumentarne publicistike.

Autor je više autentičnih svjedočanstava iz ratova devedesetih, a posebno knjiga o Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću.

Bila je članica mnogih književnih i novinarskih udruženja među kojima su Savez pisaca Rusije, Udruženje književnika Srbije, Udruženje književnika “Poeta” i Udruženja novinara Srbije, a počasni je član Udruženja pisaca “Desanka Maksimović” u Torontu.

Dobitnica je nagrade “Zlatno pero”, nagrade Saveza pisaca Rusije i diplome “Zlatni vitez”.

Filter 2019