Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Policajac upropastio tajnu akciju: Komšiji rekao da ga prati SIPA

Izvor: Glas Srpske

U operativnoj akciji SIPA-e “Derbi 2” juče je uhapšen policajac iz Gruda zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Odavanje službene tajne” u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.”

Posebna istražna radnja

U pretresima je izuzeta dokumentacija iz Policijske uprave Grude te iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova  Zapadnohercegovačkog kantona.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provodili su posebnu istražnu radnju – Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta po naredbi Suda BiH nad osumnjičenim iz Gruda 5. 5. 2020. godine.

Osumnjičeni je primijetio da ga automobil prati te pitao policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi, piše Avaz.

Izvršio provjere u bazi registarskih oznaka

Policijski službenik je zatim izvršio provjere u bazi registarskih oznaka IDDEEA i utvrdio da se radi o službenom vozilu SIPA-e, nakon čega je tu informaciju rekao osumnjičenim.

Budući da je ta informacija službena tajna, cijela akcija je propala, te su ugroženi životi i sigurnost službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je za portal jabuka.tv kantonalni tužilac Josip Aničić.

Uhapšeni pripadnik PU Grude prebačen je u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com