Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodogovornijih poziva

Izvor: Filter

Poziv babice jedan je od najljepših, najhumanijih, a ujedno i najodgovornijih poziva. Poručila je ovo Daliborka Bilinac, babica koja je u Bolnici “Srbija” zaposlena 28 godina.

O svom pozivu govorila je povodom 5. maja, Međunarodnog dana babica.

Bilinčeva kaže da je u životu jedne žene rađanje djeteta jedan od najljepših i najemotivnijih trenutaka, i da je velika privilegija babice da tada pomogne majci.

Prema njenim riječima, blagoslov ovog poziva je taj predivan osjećaj kada uzmete bebu u ruke i čujete njen prvi uzdah i plač.

„Uloga babice nije samo na porodu, nego i praćenje trudnice od momenta ulaska u porodilište, njenog boravka u bolnici, pa do izlaska. Takođe, uloga babice je i da razgovara sa trudnicom, da joj pruži podršku i da je ohrabri“, naglasila je Bilinčeva.

Ona je istakla da su babice tu da trudnicama olakšaju porod i pomognu im da se osjećaju sigurno i bezbrižno.

“Uspjeh svake babice kao čovjeka i medicinskog radnika, ogleda se nakon završenog poroda u pogledu zahvalnosti i zadovoljnom licu porodilje. To nam daje snagu i motivaciju da nastavimo dalje, da budemo profesionalci u svom poslu. Sa pravom nas zovu “dobre vile” porodilja”, naglasila je babica Daliborka Bilinac.

U porodilištu JZU Bolnice „Srbija“ zaposleno je 12 babica sa višegodišnjim iskustvom.

Kako su babice direktno povezane sa zdravljem majki i djece, veoma je bitno skrenuti pažnu javnosti na ogromnu ulogu koju babice imaju u zdravstvenom sistemu.

Svjetska zdravstvena organizacija i njeni globalni partneri, svake godine skreću pažnju na važnost babica u procesu dočeka novih beba na svijet i istovremenoj brizi o majkama za vrijeme, ali i nakon porođaja.

Filter 2019