Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Парастос за убијене у злочину у Добровољачкој улици

Извор: Срна

У цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву почео је парастос за припаднике ЈНА који су прије 31 годину убијени у злочину паравојних муслиманских формација и радикалних исламиста у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Парастосу присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац, посланик у Представничком дому парламента БиХ Милорад Kојић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Након парастоса, планирано је да у 10.40 часова учесници обиљежавања 31 године од злочина над припадницима ЈНА крену аутобусима за Добровољачку улицу, а у 11.00 часова је предвиђена мирна шетња и полагање цвијећа на мјесту догађаја.

Повратак у Источно Сарајево би требало да буде у 11.50 часова.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали предратни криминалци.

Дана 2. маја 1992. године око 11.30 часова, око 200 припадника јединица територијалне одбране тзв. РБиХ и “Зелених беретки”, међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. Први напад је извршен 2. маја на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у овом граду биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључили струју, воду и телефоне.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com