Sat. Jun 3, 2023
ћирилица /latinica

Osim načelnika opštine Stari Grad uhapšene još tri osobe

Izvor: Srna

U okviru akcije “Start”, osim načelnika sarajevske opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, uhapšeni su i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović koji su osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Ibrahimu Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine osobi sa područja Starog Grada, od koje je primio mito od 150.000 KM, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik osumnjičeni su da su od 2019. do maja ove godine organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe međusobno su komunicirali putem instalirane aplikacije “Skaj” kako bi prikrivali tragove i dogovarali izvršenje krivičnih djela.

Osumnjičeni su da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području opštine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada KM.

U toku je ispitivanje osumnjičenih u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Iz kantonalnog Tužilaštva juče je saopšteno da je akcijom obuhvaćeno više od 10 fizičkih i pravnih lica osumnjičenih za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima.

Pretresi su izvršeni na području sarajevskih opština Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, a tom prilikom je oduzeta dokumentacija, određena količina novca, skupocjeni nakit i nekoliko automobila.

Filter 2019