Mon. Jun 5, 2023
ћирилица /latinica

Opštinama 10 miliona KM više po osnovu poreza na dohodak

Izvor: Srna

 Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je porez na dohodak daleko veći od planiranog, te će opštine u Srpskoj po ovom osnovu u ovoj godini dobiti 10 miliona KM više.

Vidovićeva je istakla da naplata poreza na nepokretnosti koji direktno pripadaju opštinama iz godine u godinu ili pada ili raste, što, kako kaže, nije normalno, jer je mnogo nekretnina sagrađeno širom Srpske, dok su na nekim destinacijama cijene nekretnina porasle.

-Opštine moraju povesti više računa kada je riječ o naplati tog prihoda koji njima pripada u stoodstotnom iznosu – rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovala Skupštini Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Ona je podsjetila da su za četiri mjeseca ove godine opštine u Srpskoj dobile 17 miliona KM manje PDV-a, a republički budžet 46,5 miliona KM.

Prema njenim riječima, procjena Uprave za indirektno oporezivanje BiH je da će Republika Srpska na nivou godine dobiti manje 50 miliona KM, jer je promijenjen i Zakon o akcizama na duvan, a i povećan je budžet na nivou BiH, što dodatno košta Srpsku.

Vidovićeva je naglasila da će PDV rasti daleko manjom stopom nego lani kada je zabilježena visoka inflacija.

-Republika Srpska je krenula dobrim putem i procjena je da će prosječna inflacija kod nas biti šest odsto, što znači da PDV neće moći da raste kako je rastao prošle godine, jer čim pada inflacija padaju i cijene – pojasnila je Vidovićeva.

Srpska će po osnovu PDV u ovoj godini dobiti, kako je rekla, oko 150 miliona KM manje i to je realno stanje.

Ona je dodala da je prisutna i veća otplata međunarodnih kredita kojima su se finansirale implementacije projekata koji se odnose na vodovode u lokalnim zajednicama, izgradnju škola, puteva i studenstkih domova.

-Mislim da ovo neće napraviti probleme opštinama i budžetu Srpske, svi ćemo se korigovati, tražiti alternativne prihode i praviti uštede na strani troškova – zaključila je Vidovićeva.

Filter 2019