Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Odata počast palim borcima sa Jasika

Izvor: Srna

Na mjesnom Spomen-obilježju Jasik na Trebeviću, podignutom u znak sjećanja na 32 poginula borca Vojske Republike Srpske sa ovoga područja, danas je služen parastos i položeni su vijenci.

Vijece su položili porodice poginulih boraca, predstavnici grada Istočno Sarajevo i opštine Pale, kao i delegacije opštinske i mjesne boračke organizacije i Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija izjavio je novinarima da je današnje okupljanje najmanje što se može učiniti za 32 poginula borca Vojske Republike Srpske koji su svoje živote dali za slobodu.

Butulija je apelovao na mlađe generacije da prisustvuju ovakvim događajima kako ne bi bila zaboravljena ratna dešavanja iz kojih se mogu izvući i pouke kako se neke stvari više ne bi ponavljale u budućnosti.

On je čestitao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka koja njeguje tradiciju Vojske Srpske koja je srpskom narodu veoma bitna.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je da je danas služen pomen za pogunule borce sa Trebevića, te naglasila da je veoma bitno u zajedničkom okupljanju prisjećati se žrtava koje su date za odbranu Republike Srpske.

“Današnjim parastosom i održanim jučerašnjim istorijskim časom na Srpskom vojničkom groblju `Novi Zejtinlik` na Sokocu za osnovce sa područja opština Pale, Istočna Ilidža, Trnovo i Sokolac, Boračka organizacija Pala počela je sa obilježavanjem manifestacije pod nazivom `Dani sjećanja na juni 1992.godine`“, naglasila je Gavrilovićeva.

Ona je istakla da Boračka organizacija njeguje tradiciju i kulturu sjećanja na protekli Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i sve protekle ratove u kojima je bilo stradanja srpskoga naroda.

Gavrilovićeva navodi da je srpski narod puno stradao kroz istoriju, te da narod koji se ne sjeća svoje istorije dužan je da tu istoriju ponavlja.

Spomen-obilježje podignuto je na Jasiku 12. maja 2002. godine u znak zahvalnosti srpski, borcima poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Filter 2019