Fri. Jun 9, 2023
ћирилица /latinica

Na Palama otvorena izložba ikona polaznika Škole ikonopisa “Arhangel”

Izvor: Srna

“Majske duhovne svečanosti” otvorene su večeras na Palama izložbom ikona škole ikonopisa “Arhangel”, a trajaće do nedjelje, 14. maja.
Rukovodilac Škole ikonopisa Aleksandra Klisura rekla je novinarima da je škola otvorena u septembru po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma i okuplja više od 70 polaznika.

Klisura je dodala da su večeras izložili 68 ikona i četiri ornamenta, od kojih su gotovo polovinu izradili odrasli polaznici, a više od polovine osnovci.

Ona je navela da su ikone rađene tehnikom jajčane tempere na medijapanu, ali su polaznici koristili i prirodne pigmente.

Prema njenim riječima, oko 90 odsto radova pozlaćeno je sa 24-karatnim zlatom.

Profesor Goran Janićijević ocijenio je radove kao visokokvalitetne, uz izuzetnu umjetničku i pravoslavnu notu koja se prožima kroz svaku od ikona.

U okviru “Majskih duhovnih svečanosti” za sutra je predviđena promocija knjige “Laodikija” oca Serafima iz manastira Dobrunska Rijeka u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Pale.

Prikazivanje filma “Vi idite, ja neću” režisera Hadži-Aleksandra Đurovića planirano je u četvrtak, 11. maja, u sali Kulturnog centra u 19.00 časova.

Monodrama “Bog” po tekstu akademika Matije Bećkovića u izvođenju glumca Rajka Vukovića biće izvedena u petak, 12. maja, u 20.00 časova u sali Kulturnog centra.

Promocija knjige “Čekamo vaskrsenje mrtvih” autora Branka Stankovića biće održana u subotu, 13. maja, u 19.00 časova u sali Kulturnog centra.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 14. maja, profesor Draga Mastilović održaće predavanje o temi “Srpsko nacionalno pitanje u 20. vijeku”. Predavanje će biti održano u sali Kulturnog centra Pale u 19.00 časova.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Pale – Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom i Humanitarnom organizacijom “Srbi za Srbe”.

Filter 2019