Fri. Jun 9, 2023
ћирилица /latinica

MUP RS: Provjeriti rokove važenja ličnih dokumenata

Izvor: Filter

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata (lične karte, putne isprave i vozačke dozvole) i na vrijeme pokrenu postupak zamjene za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu.

Zakonski rok za izdavanje putne isprave 30 dana, a lične karte 15 dana. Omogućeno je I izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM (200 KM za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu). Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM.

“S obzirom na to da naredni period prati trend povećanja broja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, bitno je preduzeti sve potrebne korakte kako bi se izbjegle gužve na lkacijama za izdavanje ličnih dokumenata i kako bi građani na vrijeme dobili novi lični dokument” navodi se u pozivu.

Iz MUP-a RS posjećaju građane da postoji mogućnost instalacije SMS servisa koji štedi vrijeme u situacijama kada se čeka novi lični dokument i koji podsjeća da lični dokument ili registracija vozila ističu.

Ministarstvo je omogućilo da posredstvom internet stranice (www.mup.vladars.net), android aplikacije, kao i viber čet bot aplikacije MUP Republike Srpske građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava, te registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište. Cijena usluge je 0,10 KM po poslanoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici.

  Građani mogu slati SMS s ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa.

Precizno i jasno upustvo za upotrebu SMS servisa nalazi se na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske www.mup.vladars.net

Filter 2019