Mon. Jun 5, 2023
ћирилица /latinica

Milić detaljno opisao napad: Dječak u školu ušao sa vatrenim oružjem i Molotovljevim koktelima

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Izvor: RTS

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić saopštio je detalje tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Istakao je kako je maloljetni počinilac planirao napad mjesec dana i da je imao napisan spisak i iscrtan plan škole. Napomenuo je da je napadač u rancu nosio dva pištolja sa tri okvira i četiri Molotovljeva koktela i da je nakon napada sam pozvao policiju.

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić rekao je na konferenciji za medije u Vladi Srbije da su nijemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju o jutrošnjoj pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” u kojoj je ubijeno osmoro učenika i radnik obezbjeđenja.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamjenik direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dijete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

“Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao K. K. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, Ulica kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dečaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak”, rekao je Milić.

Naveo je da se najvejrovatnije radi o S. N. (2009), B. A. (2011), A. B. (2011), A. D. (2009), K. N. (2010) M. A. (2009), E. K. (2009), A. Č. (2009), kao i radniku obezbeđenja.

Istakao je da su povrijeđena još četvorica dječaka i dvije djevojčice, kao i učiteljica S. T.

“Počinilac planirao zločin mesec dana”

Milić je rekao da je riječ o realnim činjenicama koje ukazuju na stvarno činjenično stanje i da možda preduzimaju neke stvari koje nisu dozvoljene, ali da javnost treba da se upozna sa svim do čega je ovo zlodjelo dovelo i da je kroz jedan način planski i organizovao mjesec dana planirao izvršenje.

Dodao je da je u toku vršenje uviđaja i utvrđivanje svih relevantnih činjenica rasvjetljavanja događaja.

“Prema dosada prikupljenim saznanjima, dete K. K. je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još uvek nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dana 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odeljenje VII-2. Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj je uzeo iz stana svoga oca, stavio u torbu, gde je pripremio i poneo četiri Molotvoljeva koktela”, rekao je Milić.

Dodao je da je počinilac odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbjeđnja D. V., nakon čega se okrenuo ka djeci i A. B. koja je bila dežurna.

“B. A. je takođe stajala pored stola, S. N. koja je bila pored klavira, pucao je prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode”, rekao je Milić.

Načelnik policije je pokazao i spisak djece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odjeljenja, sa brojem djece koju je planirao da ubije u svakom odjeljenju.

“Sam je radio plan ulaza u školu i izlaza iz škole, koji je nađen na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke video-igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno i po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira, i u kom broju”, rekao je Milić.

Filter 2019