Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Milićević: Posjeta Istočnom Sarajevu temelj za buduće projekte i inicijative Vlade Srbije

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević ukazao je danas u Istočnom Sarajevu na važnost zajedničkog rada na očuvanju i jačanju veza matice Srbije sa sunarodnicima koji žive van nje.

“Zajedničkim radom i dijalogom koji će se voditi u narednom periodu mogu se ostvariti velike stvari, a posjeta Istočnom Sarajevu neka bude temelj za buduće projekte i inicijative koje će sprovoditi Vlada Srbije kada je u pitanju jačanje veza sa Srbima u regionu”, rekao je Milićević danas nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i predstavnicima udruženja i organizacija koja okupljaju Srbe iz Republike Srpske i FBiH.

Foto: Foto Vaske

On je istakao da su ovakve posjete od velike važnosti jer omogućavaju predstavnicima Srbije da čuju glas sunarodnika iz ovog dijela Srpske kako bi zajednički radili na očuvanju i jačanju veze matice Srbije sa sunarodnicima koji žive van nje.

“Imao sam čast da se susretnem sa predstavnicima organizacija koje okupljaju Srbe u FBiH, i ovaj susret je pokazao da su i solidarnost i jedinstvo ključni za očuvanje našeg identiteta i interesa širom regiona”, naveo je Milićević.

Prema njegovim riječima, u okviru današnje posjete predstavnicima udruženja i organizacija koja okupljaju Srbe u BiH predočene su aktivnosti koje će Ministarstvo kojem je na čelu sprovoditi u narednom periodu.

“Cilj nam je da u Palati Srbije 30. juna, 1. i 2. jula napravimo veliko okupljanje udruženja i organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije, ali i one koje se unutar Srbije i Republike Srpske bave ovim pitanjem”, rekao je Milićević novinarima u Istočnom Sarajevu.

Milićević je pojasnio da se na ovoj manifestaciji očekuje učešće više od 250 organizacija iz Srbije, Republike Srpske i regiona, kao i da će biti omogućeno onlajn učestvovanje za sve koji fizički ne budu mogli prisustvovati panel diskusijama u okviru događaja.

On je dodao da je drugi projekat približavanja matice Srbije sa dijasporom planiran krajem jula i početkom avgusta, a biće usmjeren ka mlađim generacijama u vidu kampova na tri tematske oblasti.

“Jedna oblast su kulturno-umetnička društva, jer gde god da odete Srbi se okupljaju u okviru tih društava, drugi kamp će biti sportski, dok je treći kamp naučno-obrazovni”, naveo je Milićević.

On je naglasio da je cilj ovog projekta da što više mladih uzrasta od 15 godina i starijih dođu u Srbiju kako bi se družili sa vršnjacima iz Srbije i Republike Srpske, dok bi u narednoj fazi oni boravili kod svojih vršnjaka u dijaspori.

Milićević je izrazio očekivanje da će u ovaj projekat biti uključeno do deset hiljada djece iz dijaspore koji će doći u Srbiju, te naglasio da će finansijske troškove njihovog boravka snositi Vlada Srbije.

“Cilj je da deca borave u Srbiji od pet do sedam dana, a pozvao sam i prijatelje iz Republike Srpske da se uključe u realizaciju ovog projekta”, zaključio je Milićević.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com