Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Lazić: Tokom Nedjelje Crvenog krsta brojne aktivnosti

Izvor: Srna

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić najavio je danas brojne aktivnosti iz oblasti informisanja, zdravstvene i socijalne oblasti povodom Nedjelje Crvenog krsta koja se obilježava od 8. maja do 15. maja.
Lazić je rekao da je Crveni krst Srpske za potrebe promocije Nedjelje Crvenog krsta, koja se ove godine obilježava pod motom “Živimo misiju humanosti”, izradio 55.000 poštanskih, 80.100 građanskih i 600 markica za filateliste.

On je naveo da će u ovoj nedjelji opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta širom Republike Srpske održati predavanja o temi zdravstvene zaštite, dobrovoljnog davalaštva krvi, upozoravnja na opasnost od mina i druge programske aktivnosti u obrazovnim i drugim ustanovama.

Lazić je novinarima na Palama naveo da će posredstvom koordinacionih odbora, opštinskih i gradskih organizacija biti održana opštinska, gradska i regionalna takmičenja iz pružanja prve pomoći, te akcija “Zdravstveni dan” s ciljem besplatne provjere šećera u krvi i krvnog pritiska za zainteresovane građane.

On je naveo da će u Nedjelji Crvenog krsta biti organizovana posjeta Ministarstvu zdravlja i saocijalne zaštite Republike Srpske, porodilištima, javnim kuhinjama, centrima za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, te da će organizovati i okrugle stolove o ulozi i značaju ove organizacije.

Lazić je rekao da je ovo prilika da zahvale svim ljudima koji su dali doprinos da ova organizacija funkcioniše sve ove godine, sačuva svoje vrijednosti, ali i da zahvale pojedincima i kolektivima koji su pomagali različite akcije i redovne aktivnosti Crvenog krsta.

On je naglasio da će Crveni krst Republike Srpske u narednom periodu pokušati da se pozicionira na međunarodnom planu i ostvari regionalnu saradnju sa što većim brojem crvenih krstova/polumjeseca.

“Cilj nam je da se na taj način stvori šansa da naši članovi, volonteri, zaposleni jačaju svoje ljudske kapacitete i stvori što bolja slika o obezbjeđivanju materijalno-tehničkih sredstava koji su neophodni za realizaciju svih programskih aktivnosti”, poručio je Lazić.

Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. maja, na dan rođenja Anrija Dinana osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com