Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Ivana Spahić iz Istočnog Sarajeva dobitnik “Zlatne sove”

Izvor: Filter/Srna

Ivana Spahić iz Istočnog Sarajeva dobitnik je književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova” za 2023. godinu. Ona je nagrađena za rukopis “Svitanje”.

Književna nagrada izdavačke kuće “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” a. d. Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Na Konkurs za dodjelu književne nagrade Zlatna sova za 2023. godinu stiglo je 36 rukopisa. Žiri u sastavu prof. dr Sanja Macura, doc. dr Željka Pržulj i Radisav Milić uradio je više krugova selekcije, a u užem izboru našlo se šest rukopisa.

Predsjednik žirija Sanja Macura rekla je da rukopis “Svitanje”, ispripovijedan i iz eksterne i interne naratorske pozicije, uz upotrebu magičnog realizma, donosi priču o otvorenoj rani po imenu Prebilovci.

Ona je navela da rukopis veoma uspješno slika emocije likova, a autor nalazi način da bremenitoj temi Prebilovaca priđe prijemčivo, čitaocima različitog uzrasta i književnog ukusa.

Drugo mjesto pripalo je rukopisu “Otisci prošlosti”, Branku Jovičiću iz Broda, a treća nagrada rukopisu “Dnevnik jednog umiranja”, autora Gordane Opalić iz Beograda.

Direktor Zavoda Bojan Đenić je podsjetio da se nagrada “Zlatna sova” dodjeljuje 11. put.

Dodao je da druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com