Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Za oboljele od multipla skleroze ključna dijagnostika

Izvor: Srna

Za oboljele od multipla skleroze dijagnostika je ključna, postavljanje dijagnoze pravovremeno donosi adekvatnu terapiju, a samim tim i smanjenje invalidnosti i bolji kvalitet života pacijenata, istakla je u Istočnom Sarajevu načelnik Odjeljenja neurologije u Bolnici “Srbija” Vesna Arsić Pejić.

“Nažalost, broj pacijenata oboljelih od multipla skleroze u posljednjih par godina se povećao”, rekla je Pejićeva novinarima, povodom obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze.

Ona je pojasnila da je riječ o autoimunom degenerativnom oboljenju koje je progresivno, nepredvidivog toka, gdje sopstveni imunološki sistem napada nervna vlakna, odnosno upalna oštećenja mogu zahvatiti mozak i kičmenu moždinu.

Pejićeva je navela da dolazi do poremećaja u sprovođenju nervnog impulsa kroz nervna vlakna, te dodala da je ovakvo oboljenje nepredvidivog toka, jer je veliki imitator mnogih neuroloških oboljenja, bolest sa hiljadu lica, odnosno ima različitu simptomatologiju, različito se manifestuje kod različitih pacijenata.

“Imamo pacijente sa blažom kliničkom slikom koji su radno sposobni, nasuprot njih tu su i oni koji su vezani za invalidska kolica i nepokretni”, istakla je Pejićeva prije predavanja o ovoj bolesti.

Ona je rekla da je svaki pacijent pacijent za sebe, te dodala da postoje određene manifestacije, određeni simptomi koji mogu ukazati na postojanje oboljenja.

“Zato je bitna i medikamentozna i fizikalna terapija, ali i socijalna integracija ovih pacijenata”, naglasila je načelnik Odjeljenja neurologije.

Predsjednik Udruženje oboljelih od multipla skleroze Sarajevsko-romanijske regije Nataša Tomić izjavila je da ovo udruženje, koje pokriva 14 opština, ima 268 članova koji se susreću sa velikim brojem problema.

“Svi raniji problemi sa kojima se susreću oboljeli od multipla skleroze su nevidljivi. Tu su gubljenje vida, trnci u organizmu, spazmi koji su non-stop prisutni, zaboravljanje”, navela je Tomićeva i dodala da je riječ o vrlo podmukloj bolesti koja je nevidljiva golim okom, ali je prisutna.

Prema njenim riječima, do sada su od ove bolesti obolijevala lica između 20 i 40 godina, većinom žene, ali je sada sve više mlađih od 20 godina, kojima je dijagnostikovana multipla skleroza.

“U posljednjih dvije godine imamo veliku podršku opštine Istočno Novo Sarajevo, te grada Istočno Sarajevo. Podrška nam je pružena u momentu kada nam je najviše trebala”, naglasila je Tomićeva i dodala da su tu još i opštine Istočna Ilidža, Trnovo, Pale i Kalinovik.

Ona je navela da Udruženje ima podršku i privrednih subjekata sa područja Sarajevsko-romanijske regije, te naglasila da se polako budi svijest građana o ovom oboljenju.

“Građani moraju malo više učiti o multipla sklerozi, jer nije bolest sve što se vidi. Oboljeli od ove bolesti mogu biti samo hronično umorni, ali taj umor nije kao kod zdravog čovjeka”, ukazala je Tomićeva i poručila da svi, od porodice i prijatelja, pa do građana, treba da pruže ruku oboljelim od multipla skleroze.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com