Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Dr Turuntaš: Samopregledi i rano javljanje ljekaru od najvećeg značaja

Izvor: Filter

Danas se obilježava Dan borbe protiv malignih melanoma kože.

Kampanja euromelanoma, koja ima ulogu podizanja svijesti javnosti o melanomima i ranom otkrivanju sumnjivih lezija, započeta je prije više od 20 godina i uključuje 33 zemlje članice.

Dr Nataša Turuntaš, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije iz Bolnice “Srbija” kaže da je akcenat kampanje na prevenciji nastanka melanoma kao najzloćudnijeg tumora u ljudskom organizmu.

Ona je navela da se, po podacima SZO, godišnjem kod 3,5 miliona stanovnika u Evropi dijagnostikuje karcinom kože, a više od 22.000 ljudi umre od melanoma.

“Izmjene postojećih ili novonastalih pigmentisanih tumora na koži razlog su da se javite ljekaru radi pregleda i eventualnog hirurškog tretmana”, istakla je dr Turuntaš.

Ona je pojasnila da je neophodan multidisciplinaran pristup, koji podrazumijeva uključivanje različitih stručnjaka u proces otkrivanja i liječenja melanoma. To su ljekar porodične medicine, dermatolog, plastični hirurg, patolog i onkolog.

Prema njenim riječima osobe svijetle puti, svijetlih očiju i sa crvenim pigmentom u kosi, te većim brojem pigmentnih promjena su osobe sa povećanim rizikom od nastanka melanoma, kao i pozitivna porodična anamneza.

“S obzirom na to da su u pitanju uglavnom bezbolne promjene na koži koje su raznoliko prebojene i smeđe, crne i plave boje, asimetričnih ivica i mogu biti iznad nivoa kože i u vidu ulceracija, samopregledi i rano javljanje ljekaru su u osnovi prepoznavanja i ranog tretmana malignih tumora kože”, zaključuje dr Turuntaš.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com