Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

Danas je Markovdan, zašto na ovaj dan ne valja spavati

Izvor: RTS

Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave Markovdan, praznik posvećen Svetom apostolu Marku. Napisao je Jevanđelje, a poznat je i kao saputnik i prvi pomoćnik apostola Petra. Sveti Marko je česta krsna slava u Šumadiji, ali i slava pojedinih gradova i mjesta.

Sveti Marko je bio Jevrejin, iz plemena Levijeva. Uvršten u 70 svetih apostola Hristovih, najprije je pratio Svetog Petra koji ga je i postavio za episkopa.

Na molbu vijernih rimskih hrišćana, napisao je Jevanđelje, koje je lično Sveti Petar pregledao i potvrdio kao istinito.

Propovedao je Hristovu vjeru u Akvileju i Egiptu, sagradio mnoge crkve i postavljao sveštenike.

Činio je mnoga čudesa, pa mnogi tada povjerovaše u Isusa Hrista i krstiše se. Nastavio je put u Aleksandriju, gdje je mnoge preveo u hrišćanstvo, zbog čega ga baciše u tamnicu. U trenutku njegovog pogubljenja, nebo se otvorilo i dogodio se jak zemljotres.

Njegove svete mošti u 9. vijeku, prenijete su u Veneciju, i najpre pokopane u duždevoj kapeli, a potom u 11. veku u novu, sada širom svijeta poznatu Crkvu svetog Marka.

Ne radi se u polju i ne spava se

Markovdan se obilježava i praznuje od davnina. Vjerovalo se da će onoga ko se danas ogriješi i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cijele godine. Izuzetak su oni koji su već “zgriješili” i spavali na Đurđevdan – oni treba da odrjemaju neko vrijeme i na Markovdan jer će tako “poništiti dejstvo” pređašnjeg sna i neće ih stići “kazna”.

Sveti Marko je česta krsna slava ali i slava pojedinih gradova i mjesta.


Filter 2019