Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Danas krunisanje kralja Čarlsa III, najdužeg prestolonasljednika u istoriji Britanije

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Izvor: Tanjug

Britanski kralj Čarls biće danas krunisan u Vestminsterskoj opatiji, u simboličnoj ceremoniji koja predstavlja kombinaciju vjerske službe i slavlja.

On će biti krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i biće 40. vladajući monarh krunisan tamo od 1066. godine. Ipak, Čarls će ostati upamćen kao najduži nasljednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše Skaj njuz.

– Cijeli život on se pripremao za ovu ulogu – rekao je kraljevski komentator Kristofer Vorvik.

Čarls je rođen 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž, a prvi u liniji za nasljedstvo postao je tri godine kasnije kada je umro kralj Džordž VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron.

Čarls je prekinuo kraljevsku tradiciju kada je riješio da odmah nakon škole upiše fakultet umjesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Kembridžu prije nego što se kasnije preusmjerio na istoriju.

Portal navodi da on umije da svira nekoliko instrumenata, između ostalog klavir, trubu, violončelo.

Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu princ od Velsa, nakon čega je naučio da govori velški.

Nakon univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gdje se kvalifikovao da vozi helikopter i time postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja sa padobranom.

U mladosti Čarls je povezivan sa brojnim ženama i važio je za najpoželjnijeg neženju. Imao je 21 godinu kada je prvi put sreo kamilu Parker Bouls (tada Šand), međutim njihovu vezu prekinula je njegova odluka da uđe u Kraljevsku mornaricu i njena da se uda za majora Endrua Parkera Boulsa, Čarlsovog prijatelja.

Četiri godine kasnije, 1977, sreće 16-godišnju Dajanu Spenser, sa kojom je tri godine kasnije započeo vezu, da bi se vjenčali u julu 1981. godine u prenosu koji je gledalo 750 miliona ljudi širom svijeta.

Par je 1982. godine dobio sina Vilijama, a 1984. Harija, a Čarls je opet postao prvi u kraljevskoj porodici koji je prisustvovao porođajima.

Čarls i Dajana su se zvanično razveli 1996. godine, a ona je godinu dana kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojim tadašnjim partnerom.

Osam godina kasnije vjerio se sa Kamilom.

Svečana ceremonija krunisanja započeće u 10.20 ujutru po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera i pored parlamenta do Vestminsterske opatije, gdje bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati, prenosi Bi-Bi-Si.

Pretpostavlja se da će kralj nositi vojnu uniformu, umjesto tradicionalnih pantalona i svilenih čarapa koje su nosili kraljevi prije njega. U povorci će učestvovati oko 200 pripadnika oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će još njih 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji biće isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sjećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

Kraljev unuk, princ Džordž, stajaće sa strane zajedno sa Kamilinim unucima – Lolom, Elizom, Gasom, Luisom i Fredijem. Neki od njih će nositi regalije – simbole kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simboliziraju različite aspekte službe i odgovornosti monarha i koji će biti predati Čarlsu tokom ceremonije.

Kamili će biti predati štap kraljice supruge sa golubom i žezlo kraljice supruge sa krstom i tom prilikom će ona, prvi put biti pozvana da se zakune na vjernost kralju.

Kralj Čarls će biti predstavljen “narodu” – tradicija koja datira još iz anglosaksonskih vremena, tako što će stojeći pored stolice za krunisanje stare 700 godina, da se okrene licem prema četiri strane opatije, nakon čega će biti proglašen “nesumnjivim kraljem”.

Prisutni će uzvikivati “Bože čuvaj kralja!” a trube će se oglasiti nakon svakog okretanja stranama. Nakon toga uslijediće polaganje dvije zakletve – na Jevanđelju i na deklaraciji čime će se obavezati da će ostati “vjerni protestant”, nakon čega će biti pomazan. Čin pomazanja obavljaće se iza paravana, jer se smatra najsvetijim dijelom službe zbog čega kralj mora da bude sakriven od pogleda.

Nakon toga kralj će nositi krunu Svetog Edvarda, prvi i posljednji put u životu, u zlatnom kaputu – Supertuniki i biće mu predstavljeni vladarska kugla, krunski prsten, vladarsko žezlo sa krstom i vladarsko žezlo sa golubom.

Nakon toga širom zemlje će se oglasiti zvona i zvoniti dva minuta, trube, a biće ispaljena salva od 62 metka sa londonskog Tauera, ali i drugih gradova i brodova Kraljevske mornarice.

U završnom dijelu ceremonije kralj će preuzeti tron. U nju ga mogu čak podići i nadbiskup, biskupi i drugi sveštenici kraljevstva koji će klečati pred novim kraljem i zakljinjati mu se na vjernost ljubeći mu desnu ruku.

Princ Vilijam će biti jedini kraljevski vojvoda koji će kleknuti i odati počast kralju Čarlsu. Nakon počasti, kraljica Kamila će biti pomazana, krunisana krunom kraljice Marije i ustoličena na jednostavnijoj ceremoniji – iako neće morati da položi zakletvu.

Poslije toga, kralj i kraljica supruga će sići sa svojih prestolja i ući u kapelu Svetog Edvarda iza glavnog oltara gdje će Čarls skinuti krunu Svetog Edvarda i staviti krunu Carske države prije nego što se pridruži procesiji iz opatije uz intoniranje nacionalne himne.

Zatim će se vratiti u Bakingemsku palatu obrnuto od rute kojom su došli, ovaj put putujući u 260 godina staroj Gold State kočiji koja se koristila u svakom krunisanju od Viljema Četvrtog.

Princ od Velsa Vilijam će se zajedno sa suprugom Kejt Midlton i troje djece – prinčevima Džordžom, Luijem i princezom Šarlot pridružiti u kočiji iza kraljeve.

Od krunisanja Edvarda Sedmog 1902. postalo je uobičajeno da novi monarh pozdravlja publiku sa balkona Bakingemske palate, a Bakingemska palata je potvrdila da će kralj Čarls i kraljica Kamila nastaviti tradiciju – iako još nije potvrđeno koji će drugi članovi kraljevske porodice biti uključeni u to pozdravljanje.

Projekcija ceremonije moći će da se prati preko video volova u Hajd parku, Grin parku i Sent Džejms parku, a sama svečanost trebalo bi da se završi oko 15 sati po lokalnom vremenu.

Filter 2019