Wed. May 31, 2023
ћирилица /latinica

Vojska Srbije stavljena u najviši nivo borbene gotovosti i upućena u pravcu administrativne linije sa KiM

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Izvor: Agencije

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević potvrdio je da je Vučić potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti i dodao da je situacija na Kosovu i Metohiji dramatična.

– Sve ono na šta je predsjednik Vučić upozoravao danima i nedjeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom, prije svega na sjeveru KiM, i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda se, nažalost, pokazalo tačnim – rekao je Vučević za TV Pink.

Vučević je istakao da je Vojska Srbije započela aktivnosti po naredbi Vučića.

– Neko mora da razumije da ono što Aljbin Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama, vodi nas ka potpunom kolapsu dijaloga, vodi nas ka deeskalaciji na terenu – rekao je Vučević.

Ranije danas više desetina pripadnika takozvane kosovske specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupilo se na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština. Okupljeni građani sukobili su se sa policijom. Policajci su ušli u zgradu Opštine Zvečan, a u Leposaviću su postavljene barikade.

foto:TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative “Srpski opstanak” rekao je da je takozvana kosovska policija bila krenula na žene, kao i na njega, kao i da su ga suzavcem poprskali direkno u oči.

– Bio sam dezorijentisan, odvukli me između dva auta, počeli da me tuku – rekao je Arsenijević. Ističe da je u jednom trenutku jedan policajac rekao na albanskom da ne tuku one sa kamerama.

Kako javlja dopisnik RTS-a, u bolnice u Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je da je desetak ljudi povređeno u sukobu oružanih snaga policija i okupljenih građana u Zvečanu.

U ovom trenutku situacija se malo smirila, ali je jako napeto i prijeti da eskalira, navodi dopisnik RTS-a.

Filter 2019