Sun. Oct 1, 2023
ћирилица /latinica

Vanja Grbić: Djecu usmjeriti da budu zdrave i pozitivne ličnosti

Izvor: Srna

Proslavljeni srpski odbojkaš Vanja Grbić, promoter prvog Sajma sporta na Palama, izjavio je danas da cilj njegovog edukativog djelovanja i predavanja nije kako treba praviti sportske šampione, nego kako djecu treba usmjeriti da budu zdrave i pozitivne ličnosti.
“Veoma je značajno to što su sva deca danas na Palama obučena u iste trenerke, mislim da to deci mnogo znači jer osećaju da pripadaju nečemu zajedničkom, da lokalna samouprava brine o njima, i to je prvi, veoma značajan korak”, rekao je Grbić novinarima tokom prvog Sajma sporta na Palama, koji je okupio oko 1.600 učesnika iz 29 lokalnih sportskih klubova.

Grbić je naveo da je ovo vrijeme ubrzano, sa mnogo izazova, da se djeci “servira sve i svašta”, i da im je veoma teško da, u skladu sa svojom zrelošću i percepcijom koje nosi njihovo mladalačko iskustvo, odrede šta je bitno, a šta nebitno, odnosno šta je dobro, a šta loše.

Prema njegovim riječima, veliki je problem što na uzrastanje djece negativno utiču razne socijalne mreže, jer je danas vrlo teško roditeljima, koji svaki dan brinu o preživljavanju porodice, da vaspitavaju svoju djecu.

“Najveći broj ljudi tada se poveri trenerima, kojima prepusti svoju decu, ili iz razloga što žele da oni postanu milioneri, znači da investiraju u svoju decu, ili zato što žele da ih sklone sa ulice”, kaže Grbić.

Ali, upozorava on, niko ne polazi od činjenice da li je taj trener kvalifikovan i da li je program koji se radi adekvatan za djecu u današnjem vremenu.

On je naveo da svojim edukativnim metodama pokušava da donese nova iskustva, znanja i standarde, jer se u ovom društvu neki još uvijek oslanjaju na tehnologiju staru 60 godina.

Grbić je danas sa sportskim pedagozima i trenerima na Palama razgovarao o izazovima koji stoje pred djecom, mladim sportistima i načinima na kojima oni treba da rade ubuduće.

On je održao predavanje o temi izazova i načina na koji treba raditi sa djecom.

“Cilj mog predavanja nije kako treba praviti šampione, nego kako djecu treba usmjeriti da budu zdrave i pozitivne ličnosti”, istakao je Grbić.

On je naglasio da je Sportska dvorana “Peki” u potpunostoi opravdala svoje postojanje, što je pokazao i današnji Sajam sporta na Palama.

“Vi ovde, na Palama možete da se 365 dana u godini bavite sportom, a ja to u svojoj mladosti nisam bio u prilici. Moj početak bio je kanap razapet između dva drveta”, rekao je Grbić mladim sportistima.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com