Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Ватрогасцима уручена нова специјализована возила

Извор: Филтер

Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Источно Сарајево од данас је богатија за два специјализована возила – квад и машину за прање тргова и великих отворених површина. Око 70 ватрогасаца, колико их има у свим градским општинама, од данас имају возила и опрему са којом ће још ефикасније реаговати.

Возила и машину ватрогасци су добили од Града Источно Сарајево, а укупна вриједност нових средстава за рад је 238.000 КМ.

Четвороточкаши за гашење пожара намијењени су за рад на изразито неприступачним теренима и у условима великих сњежних падавина и леда, када је отежана проходност возила. Опремљени су модулима високог притиска и резервоарима од по 200 литара воде.

“Могу се користити и на објектима, најпогодније за гашење пожара на таванима и у зградама”, рекао је Његош Вукадин, старјешина ТВСЈ Источно Сарајево.

Он је захвалио руководству Града на наставку улагања у опремање ватрогасне јединице.

“Међу првим смо јединицама које набављају овакву врсту возила. Источно Сарајево има доста неприступачног терена и ова возила ће нам много помоћи у спремности да брзо реагујемо”, додао је Вукадин.

Возила су марке Поларис, произведена у САД, а надоградњу је извршила позната компанија Розенбауер, из Аустрије, која више од 100 година испоручује комплетан програм возила и опреме за ватрогасне службе.

Град Источно Сарајево квадове и машину је набавио с циљем унапређења рада и јачања капацитети Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Источног Сарајева, поручује градоначелник Љубиша Ћосић.

Град Источно Сарајево прошле године је помогао опремање ватрогасне јединице у Сокоцу, те купио објекат и возило за ватрогасце у Трнову. Са улагањима у додатно опремање у свим општинама ће се наставити, поручује Ћосић.

“Ове године издвајамо 150.000 КМ за куповину земљишта у Сокоцу за изградњу објекта за ватрогасце. Имаћемо и додатна средства за униформе и одређену опрему”, рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Он је додао да би крајем године возила требала добити и наставке за ефикасно чишћење тротоара од снијега.

Једно од возила која су данас уручена ватрогасцима биће на подручју општине Пале, гдје је и највише шумских пожара. Ново возило је веома значајно с обзиром на велику површину на којој дјелује ватрогасна јединица, порука је начелника општине Пале Бошка Југовића.

“Желим да се ова возила што мање користе, али је важно да будемо спремни када је то потребно. Сигуран сам да ће ватрогасци, као и до сада, бити на висини задатка”, рекао је Југовић.

Машина за прање отворених површина која је данас уручена ватрогасцима, ради под високим притиском а намијењена је за прање тргова и широких површина на отвореном. Како је наведено, еикасно отклања и све нечистоће залијепљене за бетонске површине.

Управо ће сарадња ватрогасаца са општинским предузећем за одржавање чистоће допринијети још уређенијој средини, поручују из Општине Источно Ново Сарајево.

“Општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа су корисници једног возила које ће олакшати рад наших ватрогасаца, а набавка машине за прање великих површина и сарадња ватрогасаца за општинским комуналним предузећима је нови искорак у развоју”, навео је Александар Костовић, замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com