Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Vatrogascima uručena nova specijalizovana vozila

Izvor: Filter

Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Istočno Sarajevo od danas je bogatija za dva specijalizovana vozila – kvad i mašinu za pranje trgova i velikih otvorenih površina. Oko 70 vatrogasaca, koliko ih ima u svim gradskim opštinama, od danas imaju vozila i opremu sa kojom će još efikasnije reagovati.

Vozila i mašinu vatrogasci su dobili od Grada Istočno Sarajevo, a ukupna vrijednost novih sredstava za rad je 238.000 KM.

Četvorotočkaši za gašenje požara namijenjeni su za rad na izrazito nepristupačnim terenima i u uslovima velikih snježnih padavina i leda, kada je otežana prohodnost vozila. Opremljeni su modulima visokog pritiska i rezervoarima od po 200 litara vode.

“Mogu se koristiti i na objektima, najpogodnije za gašenje požara na tavanima i u zgradama”, rekao je Njegoš Vukadin, starješina TVSJ Istočno Sarajevo.

On je zahvalio rukovodstvu Grada na nastavku ulaganja u opremanje vatrogasne jedinice.

“Među prvim smo jedinicama koje nabavljaju ovakvu vrstu vozila. Istočno Sarajevo ima dosta nepristupačnog terena i ova vozila će nam mnogo pomoći u spremnosti da brzo reagujemo”, dodao je Vukadin.

Vozila su marke Polaris, proizvedena u SAD, a nadogradnju je izvršila poznata kompanija Rozenbauer, iz Austrije, koja više od 100 godina isporučuje kompletan program vozila i opreme za vatrogasne službe.

Grad Istočno Sarajevo kvadove i mašinu je nabavio s ciljem unapređenja rada i jačanja kapaciteti Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočnog Sarajeva, poručuje gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

Grad Istočno Sarajevo prošle godine je pomogao opremanje vatrogasne jedinice u Sokocu, te kupio objekat i vozilo za vatrogasce u Trnovu. Sa ulaganjima u dodatno opremanje u svim opštinama će se nastaviti, poručuje Ćosić.

“Ove godine izdvajamo 150.000 KM za kupovinu zemljišta u Sokocu za izgradnju objekta za vatrogasce. Imaćemo i dodatna sredstva za uniforme i određenu opremu”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je dodao da bi krajem godine vozila trebala dobiti i nastavke za efikasno čišćenje trotoara od snijega.

Jedno od vozila koja su danas uručena vatrogascima biće na području opštine Pale, gdje je i najviše šumskih požara. Novo vozilo je veoma značajno s obzirom na veliku površinu na kojoj djeluje vatrogasna jedinica, poruka je načelnika opštine Pale Boška Jugovića.

“Želim da se ova vozila što manje koriste, ali je važno da budemo spremni kada je to potrebno. Siguran sam da će vatrogasci, kao i do sada, biti na visini zadatka”, rekao je Jugović.

Mašina za pranje otvorenih površina koja je danas uručena vatrogascima, radi pod visokim pritiskom a namijenjena je za pranje trgova i širokih površina na otvorenom. Kako je navedeno, eikasno otklanja i sve nečistoće zalijepljene za betonske površine.

Upravo će saradnja vatrogasaca sa opštinskim preduzećem za održavanje čistoće doprinijeti još uređenijoj sredini, poručuju iz Opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža su korisnici jednog vozila koje će olakšati rad naših vatrogasaca, a nabavka mašine za pranje velikih površina i saradnja vatrogasaca za opštinskim komunalnim preduzećima je novi iskorak u razvoju”, naveo je Aleksandar Kostović, zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com