Sun. Oct 1, 2023
ћирилица /latinica

Anđeliji Vuković san da bude srpski ambasador na sportskim smotrama

Izvor: Srna

Smučarski klub “Jahorina” sa Pala je najtrofejniji i najbolje rangirani alpski klub u Republici Srpskoj koji okuplja uspješne takmičare, među kojima je Anđelija Vuković – prvak BiH do 12 godina. Njen san je da bude ambasador srpskog naroda na najvećim sportskim smotrama.

Vukovićeva pohađa Osnovnu školu “Pale”, šesti je razred i odličan đak.

“Pošto živim u blizini Jahorine skijanje mi je sasvim prirodno, prvo je bilo kroz igru, a kasnije ozbiljnije. Član sam Smučarskog kluba Jahorina već šest godina”, izjavila je Vukovićeva Srni.

Ona smatra da na rezultat utiče mnogo faktora, ali se, kako je istakla, uz volju i želju sve može postići i zato se trudi da svaki put bude bolja.

Vukovićeva je navela da je ovu skijašku sezonu uspješno završila i okitila se titulom prvaka BiH u smučarskoj disciplini slalom, te bronzanom medaljom na prvenstvu Republike Srpske u disciplini veleslalom u uzrasnoj kategoriji do 12 godina.

“U prošloj skijaškoj sezoni, koja je počela relativno kasno, skijali smo svaki dan bez prestanka. Bilo je izuzetno naporno i teško, ali sam uz podršku roditelja i trenera Željka Šljivića i Ilije Savića sezonu završila uspješno”, navela je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, i njen mlađi brat Lazar trenira skijanje. U prošloj sezoni je i on postigao značajne rezultate, pa je srećna što su u istom sportu jer se tako oslanjaju jedno na drugo.

Predsjednik Smučarskog kluba “Jahorina” Vlado Milojević istakao je da je ovaj klub najtrofejniji i najbolje rangirani alpski klub u Republici Srpskoj, najbolje rangirani klub u BiH u seniorskoj i juniorskoj kategoriji, a ima 48 aktivnih takmičara.

Milojević je rekao Srni da imaju dva takmičara seniora, pet juniora, te 41 takmičara pionira u kategoriji do 16 i do osam godina, a uveliko rade na omasovljavanju i kvalitetu skijaškog sporta u Republici Srpskoj.

On je napomenuo da su njihovi takmičari učesnici Olimpijskih igara, svjetskih i državnih prvenstava, Evropa kupova, Olimpijade mladih – EJOF, kao i mnogih Međunarodnih takmičenja.

Milojević je rekao da je Smučarski klub “Jahorina” i uspješan organizator Međunarodnog takmičenja “Fis kup Jahorina”, koje se od 2003. godine održava na Jahorini, kao i Otvorenog prvenstva BiH za starije kategorije.

“To znači da dovodimo na našu planinu poznata imena alpskih skijaša iz cijelog svijeta. Tehnički smo organizatori takmičenja u alpskim disciplinama za mlađe kategorije koja se nalaze u kalendaru KUP-a BiH i mnogih revijalnih takmičenja u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina”, istakao je Milojević.

Prema njegovim riječima, mnogi takmičari su republički prvaci, prvaci BiH u 2022/23. i vicešampioni BiH, poput Mihajla Ličića, Helene Lonco, Sare Lučić, Riste Jugovića, Andreja Filipovića i drugih.

Milojević je naglasio da je petoro članova Kluba – Marko Šljivić, Milivoje Mačar, Maja Tadić, Teodora Filipović i Nikolina Dragoljević, kao dio reprezentacije BiH, nedavno nastupilo na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Francuskoj.

Smučarski klub “Jahorina” predstavio se na prvom Sajmu sporta u ovoj lokalnoj zajednici, najprije defileom ulicama grada, a potom i prezentacijom vještina i osvojenim nagrada, medaljama i peharima.

Prvi Sajam sporta održan je na Palama u nedjelju, 28. maja, kada se predstavilo oko 1.600 mladih sportista iz 29 klubova koji djeluju na području ove lokalne zajednice.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com