Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

U Parku velikana zasađen crveni hrast posvećen dobrovoljnim davaocima krvi

Izvor: Srna

Crveni hrast, koji simbolizuje život, zasađen je danas u Parku velikana u Istočnom Novom Sarajevu i posvećen je dobrovoljnim davaocima krvi.

Članovi sekcije Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i učenici Osnovne škole “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva su u ovom parku predstavili davalaštvo krvi, uz izložbu promotivnog materijala.

Učenici su i polaznici Škole engleskog jezika “Helen Doron” u Istočnom Sarajevu, a nedavno su završili projekat čiji je cilj osnivanje sekcije regionalnog Udruženja, te su tako postali volonteri.

Predsjednik regionalnog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Gospava Pejić izrazila je nadu da će trenutni polaznici sekcije već sa 18 godina biti u potpunosti obučeni volonteri i postati budući dobrovoljni davaoci krvi.

Učiteljica i vlasnik Škole “Helen Doron” u Istočnom Sarajevu Bojana Ramić je istakla da važan aspekt u njihovom radu predstavlja i humanitarni rad, da je ove godine zajednička tema na nivou BiH volontiranje.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva Željka Topalić istakla je da su podržali prijedlog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske o osnivanju sekcije jer je cilj zajediničkim snagama podučavati djecu o zdravim stilovima života.

Profesor istorije u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Miljan Maksimović, koji je vođa sekcije dobrovoljnih davalaca krvi, istakao je da ovaj projekat predstavlja novo poglavlje s ciljem vaspitanja djece najviše sa aspketa humanosti.

Učenik šestog razreda Katarina Vukadinović rekla je da ovaj projekat predstavlja nezaboravno životno iskustvo kroz koje je stekla određeno znanje, prije svega o benefitima volontiranja i dobrovoljnog davanja krvi.

Učenik Pavle Mitrović rekao je da želi da pomaže ljudima, a Nikolina Pejić je napisala pjesmu o značaju davalaštva krvi, jer je, kako kaže, htjela da motiviše ljude da daju krv, budu humani i nekome pomognu.

Učenici Osnovne škole u okviru projekta su ove sedmice posjetili Dom za starija lica u Istočnoj Ilidži.

Aktivnosti u Parku velikana prisustvovali su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Filter 2019