Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Utisak sa regionalnog takmičenja horova osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije

Danas je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održano regionalno takmičenje horova starijeg školskog uzrasta osnovnih škola sa područja sarajevsko-romanijske regije. Na takmičenju, kojem su prethodila opštinska takmičenja, uspješno se predstavilo šest horova.

Hor JU OŠ „Veselin Masleša“ Foča, dirigent Svjetlana Kovač

Hor JU OŠ „Aleksa Šantić“ Vojkovići, dirigent Marina Šarović

Hor JU OŠ „Sveti Sava“ Istočno Novo Sarajevo, dirigent Mirjana Čavarkapa

Hor JU OŠ „Pale“ Pale, dirigent Veljko Lazarević

Hor JU OŠ „Sveti Sava“ Foča, dirigent Petko Vukadinović

Hor JU OŠ „Jovan Dučić“ Kasindo, dirigent Nebojša Cerović

Interpretaciju je pratio i ocijenio tročlani žiri iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo: prof. Mirjana Učur, prof. Gordana Kovačević i prof. Ivana Kapor.

Zadovoljstvo je bilo vidjeti ovoliki broj djece, okupljene oko zajedničkog cilja – promovisanja, unapređenja i afirmisanja horskog zvuka, a kroz horski zvuk muzičke umjetnosti, ali i umjetnosti i kulture uopšte. 

Iskrene čestitke nastavnicima muzičke kulture iz svih škola na radu, trudu i volji da istraju u nimalo lakom, može se slobodno reći, u današnjem vremenu, preteškom zadatku, da kroz rad sa školskim horom djecu usmjeravaju u pravcu pravih vrijednosti, da ih uče predanosti, odgovornosti, kulturi i dobrom ukusu.

Ovo je neophodno istaći, jer  u moru današnjih rijalitija i raznih komercijalnih, površnih i „ostalih“ vrsta muzike, čuti da je program svakog hora bio vrlo prilagođen uzrastu, od dječijih dvoglasnih i troglasnih kanona, zadate dvoglasne kompozicije narodnog melosa „Kiša pada“, do ostalih dječijih i tradicionalnih pjesama koje su nastavnici pažljivo odabrali, za slušaoce predstavlja pravo zadovoljstvo. 

Prvo mjesto je osvojio hor JU OŠ „Veselin Masleša“ iz Foče, drugo mjesto hor JU OŠ „Jovan Dučić“ Kasindo i treće hor JU OŠ „Sveti Sava“ Istočno Novo Sarajevo.

Pobjednički hor će našu regiju predstaviti na republičkom takmičenju u Banja Luci, ali horovi koji se nisu plasirali ne treba da žale, jer ukupan utisak nakon regionalnog takmičenja ukazuje na težnju ka podizanju standarda u muzičkom obrazovanju, želju ka unapređenju horskog muziciranja i kulture uopšte, što predstavlja bazni interes svakog, pa i našeg društva.

Ne smijemo zaboraviti organizatore, JU OŠ „Sveti Sava“ Istočno Novo Sarajevo i JU OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Istočna Ilidža čiji su direktori bili prisutni i koji su bili na visini zadatka, od pripremljenog prostora, neophodnog intrumentarija, do posluženja nakon takmičenja za sve učesnike. 

Nastavnicima moramo iskazati ogromno poštovanje za uloženi trud, a djeci iskrene čestitke, da istraju i budu dosljedni u ovoj zajedničkoj, plemenitoj misiji!

Zadovoljna publika

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com