Sun. May 28, 2023
ћирилица /latinica

Usvojen izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave

Izvor: Srna

Odbornici gradske Skupštine Istočno Sarajevo usvojili su danas izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave u prošloj godini, te izvještaje o radu i finansijskom poslovanju u 2022. preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je usvajanje ovih izvještaja dokaz da svi rade korektno svoj posao, dodajući da to uvijek može i bolje.

On je rekao da je Skupština grada donijela i odluku o izmjeni i dopuni odluke o taksi za isticanje reklame na području Istočnog Sarajeva, čime će grad u budžetu obezbijediti milion do milion i po KM.

“U ovom poslu smo bili tranparentni i Ministarstvo finansija Republike Srpske je odredilo šifru o plaćanju, ocijenjeno je da je ova odluka u skladu sa zakonom”, naveo je Ćosić i dodao da će oko 500 privrednih subjekata od ukupno 1.520 na području grada, biti obavezno da plaća ovu naknadu.

On je najavio da će početkom maja poslati prva rješenja privrednim subjektima koji dobro posluju, a to su banke, pružaoci usluga igara na sreću, benzinske pumpe i drugi.

Prema njegovim riječima, poslije Bijeljine i Banjaluke, Istočno Sarajevo ima najveći broj privrednih subjekata i najveći broj zaposlenih – 17.145.

Ćosić je rekao da je danas dopunjena odluka o imenovanju članova Nadzornog odbora preduzeća Park prirode “Trebević”, da su stvoreni uslovi da se donese statut i da se ide u njegovu registraciju, što bi trebalo da se okonča do kraja maja.

On je naveo da je sa načelnicima opština Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočni Stari Grad usaglašeno da se stvore preduslovi da se od 2024. godine naplaćuje ulaz na Trebević svim vozilima, čega će biti oslobođeni stanovnici Istočnog Sarajeva.

“Ovo nije nikakav udar na naše građane, već samo želimo da naš biser Trebević adekvatno zaštitimo”, rekao je Ćosić.

On je dodao da je usvojen i izvještaj o radu gradske Komisije za kategorizaciju objekata koja je kategorizovala oko 1.000 privrednih subjekata čime će se bolje naplaćivati i boravišna taksa.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je danas razmatrana informacija o prevozu na području grada, te da je ukazano na određene probleme koje treba rješavati.

“Razuđen smo grad koji ima šest opština, a prevoznici zbog smanjenja broja putnika nakon epidemije virusa korona nemaju ekonomsku opravdanost da održavju neke linije”, naveo je Koroman i dodao da će taj problem rješavati u narednom periodu.

On je istakao da je evidentan napredak u kategorizaciji objekata kada je registrovano 1.420 smještajnih jedinica sa više os 6.500 ležajeva.

Odbornik SDS-a Nemanja Jovičić kaže da su sugerisali da grad iznađe rješenja da se obezbijede redovne autobuske međugradske linije, jer građani ne smiju da ispaštaju.

On je naglasio da će SDS podržati sve projekte koji su za dobrobit grada i građana.

Direktor Gradske radio-televizije Istočno Sarajevo Nataša Bogdanović Trifković rekla je da je Skupština danas usvojila njihov izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za proteklu godinu i plan poslovanja za ovu godinu.

Ona kaže da su u protekloj godini poslovali pozitivno, ali da im problem predstavlja nedostatk adekvatne opreme za rad, što podrazumijeva tehničko opremanje.

“Planirali smo da sve što smo zaradili usmjerimo u razvoj tehnike da bismo napravili još bolje uslove za rad”, rekla je Trifkovićeva.

Filter 2019