Fri. Jun 9, 2023
ћирилица /latinica

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta Opštine Pale za prošlu godinu

Foto: Filter

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Pale danas su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prošlu godinu u iznosu od 19.441.415 KM, a date su i saglasnosti na poskupljenje od 15 odsto cijena vodosnabdijevanja.

Načelnik opštine Boško Jugović izjavio je novinarima da je zadovoljan što je skupštinska većina podržala izvršenje budžeta za prošlu godinu, ističući da je budžet bio korektan, te da se određena sredstva prenose u ovu godinu.

On je naveo i da su bile korektne diskusije i primjedbe odbornika za izvještaj o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova u 2022. godini čiji je osnivač opština Pale, u kojima su dali komentare da se poprave određene situacije.

Foto: Filter

Jugović je rekao da podršku odbornika nije dobio izvještaj o radu i poslovanju preduzeće “Gradske toplane” jer je poslovalo negativno.

On je dodao da se za ovo preduzeće tražnji rješenje s obzirom da je predviđena izgradnja nove Toplane i izmještanje postojeće iz centra Pala.

“Donijeli smo odluku kojom ukidamo davanje saglasnosti preduzeću Gradske toplane za kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj/EBRD/ , jer opština neće biti garant nego će se ona zadužiti u ime Toplane“, pojasnio je Jugović.

Jugović je istakao da je riječ o velikom projektu koji prevazilazi dosadašnje investicije, te da je EBRD najbolji ponuđač za realizaciju ovog kreditnog aranžmana.

Kada je riječ o poskupljenje vodosnabdijevanja, Jugović je rekao da je ono korektno jer postoji utrošak električne energije na pumpnim sistemima, troškovi rastu, ali i plate, i da je to jedini način da preduzeća posluju pozitivno bez pomoći opštine.

Jugović je istakao da je usvojena i inicijativa Kluba odbornika SNSD-a u kojem daju saglasnost načelniku da zajedno sa opštinskom Boračkom organizacijom u narednom periodu definišu i realizuju ljekarske preglede za boračku populaciju.

Foto: Filter

Samostalni odbornik Predrag Blagojević rekao je da su odbornici Skupštine opštine jednoglasno usvojili njegov prijedlog da se osudi nerad Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” na području opštine Pale, jer se magistralni putevi ovdje ne održavaju.

“Znamo da se zimska sezona završila, kao i posipanje ulica, ali oni /Putevi Republike Srpske/ ne rade ništa da se ukloni sav taj šut i smeće koje nastaje tokom zimskog perioda. Svjedoci smo da je po Republici Srpskoj, opštinama u sastavu grada Istočno Sarajevo i FBiH taj posao gotovo završen”, istakao je Blagojević.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić rekao je da će na inicijativu Blagojevića uputiti pismo prema Javnom preduzeću “Putevi Republike Srpske” kako bi se nivo održavanja i čišćenja magistralnih puteva koji su u njihovoj nadležnosti na području opštine Pale doveo na jedan zadovoljavajući nivo.

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas i izvještaj o realizaciji programa izgradnje i uređenja prostora na području opštine, program podsticaja razvoja poljoprivrede za ovu godinu, kao i prijedlog mape puta digitalne transformacije.

Filter 2019