Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Sutra obilježavanje dana nestalih Srba u Sarajevskoj regiji

Izvor: Srna

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo obilježava sutra dan nestalih lica srpske nacionalnosti Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije kada je predviđen odlazak do Velikog parka, gdje su na današnji dan 1992. ubijena osmorica zarobljenih pripadnika tadašnje JNA.

Polazak do Velikog parka predviđen je u 10.00 časova ispred Crkve svetog Đorđa u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje će po povratku iz Sarajeva, u 11.30 časova, biti služen pomen nestalim licima.

Polaganje vijenaca ispred Spomen-kosturnice u Miljevićima je u 12.00 časova, najavljeno je iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

Dan nestalih lica srpske nacionalnosti na području Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije obilježava se 22. aprila, kada su ubijena osmorica pripadnika nekadašnje JNA, što je bio prvi masovni nestanak Srba u Sarajevu u prošlom ratu.

U Velikom parku su 22. aprila 1992. ubijeni Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đoković, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Za njihovo ubistvo optuženi su komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragan Vikić, te Jusufa Pušina, Nermin Uzunović i Mladena Čovčić, ali ih je Sud BiH krajem prošle godine, nakon suđenja, oslobodio optužbi, što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com