Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Srpski borci časno branili svoju Ilidžu

Izvor: Srna

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama danas je služen pomen i odata počast svim poginulim i umrlim borcima Ilidže, u okviru manifestacije Dani odbrane Ilidže i obilježavanja prvog napada na Ilidžu 22. aprila 1992. godine.

Sa skupa je poručeno da svi oni koji su dali život i branili Republiku Srpsku ne smiju biti zaboravljeni, da su borci Ilidže časno odbranili svoje domove, a da su uvijek mučki napadani.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Ilidžanski borac Goran Šehovac rekao je da se 22. aprila 1992. godine desio prvi mučki napad na srpsku Ilidžu i ostale dijelove sarajevsko-romanijske regije.

– Najžešći napad bio je na Ilidžu i ona se i tada i tokom cijelog rata junački odbranila. Ilidžu, Nedžariće, Kasindolsku ulicu, Doglade, Pejton, Lužane i cijelo područje prema Hadžićima odbranili su isključivo mjedštani, a ne neki dobrovoljci kao što federalni mediji i čaršijska politika žele da predstave da su dolazili neki dobrovoljci i činili ratne zločine – rekao je Šehovac.

On je istakao da nijedan ratni zločin nije počinjen i da su muslimanske jedinice mučki napali Ilidžu i sa leđa pucali snajperima i ubijali Ilidžance.

– Kompleks Spomen kapela pored crkve ujedno je i centralni spomenik na koji ćemo biti ponosni svi, a pogotovo Ilidžanci jer smo ga sagradili svojim sredstvima i sredstvima Vlade Srbije i vjerujem da će biti otvoren do Vidovdana – rekao je Šehovac, naglašavajući da su to zaslužili oni koji su za Republiku Srpsku dali svoje živote.

Naveo je da se u Spomen kapeli nalaze imena poginulih boraca i pripadnika policije, ne samo sa područja ne samo Ilidže, nego i iz drugih opština tadašnjeg Srpskog Sarajeva koje su Dejtonom pripale FBiH.

Ovdje su uklesana imena 2.650 boraca.

Slavica Govedarica živi u Istočnoj Ilidži, a kada joj je poginuo otac Nikola Tešanović 22. aprila 1992. godine, imala je 12 godina.

– Kao djevojčica jako se dobro sjećam tog dana i, nažalost, Otadžbinski rat je ostavio mnogo nas djece bez roditelja – rekla je Govedarica i dodala da su svi oni koje je zadesila ta sudbina osjetili šta znači odrastati bez jednog roditelja.

Ona je napomenula da se trudila da tradicija i sjećanje na dane od 22. aprila do 14. maja kada se obilježavaju dani odbrane Ilidže prenese na mlađe generacije i da se ne zaborave.

Dragan Lalović, koji je bio borac Ilidžanske brigade VRS, rekao je da je napad na Ilidžu počeo 22. aprila i da niko ne zna broj napada i ofanziva koji su uslijedili.

– Borci su odbranili Ilidžu boreći se časno i pošteno i nisu počinili nijedan ratni zločin, a na kraju Dejtonskim sporazumom izgubili su ono što su srcem branili – naglasio je Lalović.

On je istakao da je 22. april 1992. godine bio veoma tužan dan jer je uprkos mnogim dogovorima o nenapadanju, Ilidža napadnuta sa svih strana.

– Narod nije znao šta se događa jer je to bilo u ranim jutarnjim časovima i civili su ustali da brane svoju nejač, a vojska tadašnje JNA je došla da uspostavi tampon zonu i tada je stradalo osam vojnika časno obavljajući svoju dužnost – podsjetio je Lalović.

On je dodao da se vojnicima na putu pokvario transporter, da su odvedeni i da do danas tijela većine njih nisu pronađena.

– Ubijeni su pred mnogobrojnim svjedocima u parku u Sarajevu, ali kao da nikada nisu postojali jer su do danas pronađeni posmrtni ostaci samo dvojice vojnika – naveo je Lalović.

On je rekao da je 22. aprila poginulo 13 Ilidžanaca, a da ih je mnogo ranjeno u mučkom napadu, da su sve to snimale mnoge svjetske televizije i da se to u javnosti lažno predstavilo kao da su Srbi napali muslimane.

Narodni poslanik Darko Berjan rekao je da je ovo dan sjećanja i zahvalnosti svima onima koji su branili Ilidžu u ratu, za nju dali živote i omogućili da danas njihovi potomci slobodno žive, uče svoj jezik i istoriju.

– Kada se desio prvi napad na Ilidžu imao sam pet godina i uglavnom o onome što se dešavalo znam od majke i bližih – rekao je Berjan i dodao da su tog dana oni koji su napali Ilidžu htjeli da je porobe, ali da je zahvaljujući časnim borcima Ilidža odbranjena i tada i u drugom napadu.

Berjan, čiji je otac Dragan poginuo 12. septembra 1992. u naselju Doglodi, 300 metara od kuće, napomenuo je da je Srpska Ilidža odbranjena i da je predata u miru.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com